Симеон Сакскобурготски призна, че е наблюдавал Борисов | Temaonline.bg

1
241
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Един ден, не знам дали вече беше станал кмет или премиер, той (Бойко Борисов) ми каза: „Аааа, да не мислите, че аз не съм ви наблюдавал“. Викам: „Генерале, ако пък вие си въобразявате, че аз не съм ви наблюдавал, докато съм ви гледал в тила толкова често…“  – казва в специално видео интервю за дир.бг. бившият премиер Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос какво е научил от сегашния премиер Бойко Борисов.

„Така че и двамата сме се наблюдавали. И може всеки един да се е понаучил на нещо“, допълва с усмивка Сакскобургготски.

Интервюто е от поредицата „Личности, които промениха България през последните 20“.

В него бившият премиер коментира дали си е тръгнал огорчен от политиката, темата за царските имоти, „алергията“ си към „диктата на Великите сили“, от чиято политика страдат народите. Сакскобургготски говори за войната в Сирия, за бъдещето на Европейския съюз и за това, къде е мястото на България в конфликта САЩ – Русия.

На въпрос как гледате на Путин? Какво си мислите за него Симеон Сакскобурготски отговаря

– Не обичам да давам оценки, но бих попитал който и да било политик как може да се справи човек да управлява една страна, която има седем времеви зони. Да мерим с един и същи аршин е малко трудно. Не разбирам и недоумявам вълната „анти-Путин“ като символ на всички грехове или упреци…

– Т.е. вие казвате, че държава от подобен тип не може да се управлява по друг начин освен чрез натиск, чрез сила…
– Не е натиск. То си има начин. Това е историята. Не може да сравняваме Русия с една Швейцария например. А пък в крайна сметка резултатът ще се види един ден.

 

Последният български цар си спомня драматични моменти от своето детство и как е научил за кончината на баща си цар Борис III. Споделя и как заедно с майка си и сестра си напуска България, разказва любопитни детайли от живота си като млад, от времето в имиграция и уроците, които е научил от тогава до сега.

Какво не си е казал с Живков, какво си е казал с Иван Костов, преди лидерът на СДС да загуби изборите, търси ли го днес за съвети премиерът Бойко Борисов и ще ходи ли на предстоящата кралска сватба на принц Хари с Меган Маркъл – всичко това ше научите утре в Дир.бг от ексклузивното интервю на Ваня Николова със Симеон Втори. 

За Живков бившият премиер казва: 

– …..Когато се завърнахме през 96-а, той ми прати „хабер“ да се видим. Но ми се стори малко прибързано, а и вече беше към края на посещението ми… И тогава отговорих, че може би при следващото ми идване с интерес бих дошъл да го видя… Но така стана, че не се осъществи тази среща.

Що се отнася до отношенията или по-скоро конфликта между САЩ и Русия Симеон Сакскобурготски казва, че го наблюдава:

-… И само съжалявам, защото мисля, че нищо не е абсолютно – първо. Второ – че трябва да сме прагматици. И трето – трябва да си познаваме историята, защото имам известни съмнения, когато се чуват гръмки изказвания на хора, които може би не са от най-запознатите в историята.

Ние сме вече в ЕС и НАТО, но това не изключва да имаме отлични отношения с други. Турция – тя си е в НАТО и без това, но е много голям и важен съсед, а ние сме физически на пътя й към Европа. Това е също един коз. Познаваме се, знаем защо и от колко векове.

Същото е и с Русия. На картата, като погледнем – ами ние сме в Европа. Много по-близко е Русия, отколкото Западът и Западът отвъд океана. А че България има чудесна позиция… Не казвам да посредничи, защото звучи претенциозно. Но донякъде може да води един интересен диалог, който да е интересен в полза на двете страни, ако могат да се окачествят така тези лагери.

Като монарх, завършил един от най-добрите колежи в арабския свят ( британския колеж „Виктория“ в Александрия) Симеон Втори е съпричастен с проблемите на арабския свят и с това, което става сега в Сирия. По този повод той казва: 

– Много грозна картина, за жалост. Но аз страдам от известен синдром. Алергичен съм към диктатите на т.нар. Велики сили. Много от конфликтите в дадени страни се появяват от интереси, които са по висши. А плаща населението на тези страни. Думите „балканизация“, „ливанизация“… Те не са създадени от населението…

Накрая на въпроса на хипотетичния въпрос, какво би станало, ако нямаше референдум и димитровска конституция и събдата бе разпоредила друга за него и България, Симеон казва: 

– Моята съдба не е важна. Аз мисля за страната. Щяхме да сме както са останалите западноевропейски страни сега.