Депутатите не искат да ходят в парламента за по-малко от 3570 лв. | Temaonline.bg

1
244
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Народните представители не подкрепиха предложението на Корнелия Нинова и парламентарната група на БСП да си намалят заплатите до нивото на възнагражденията в края на миналия парламент.

Лидерът на БСП предложи депутатските заплати да бъдат фиксирани на 2976 лв. – от сегашното ниво от 3570 лв.

Гласуваха 168 народни представители, като ”за” бяха 65, ”против” – 48, а ”въздържал се” – 55.

Против поправката в правилника за работата на Народното събрание гласуваха 48 депутати от ГЕРБ, ОП, ДПС, 55 се въздържаха, а само социалистите единодушно гласуваха за предложението си.

„Предложението не е прието“, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

С това гласуване народните представители отказаха освен да намалят заплатите си, така също и  да почиват само по време на официалните почивни дни. Остава в сила настоящето положение, според което заплатата на народните представители се увеличава автоматично с ръста на средната залата в страната на всеки три месеца.

Ваканциите също остават както са в момента – за Коледа, за Великден и целия август.

„91 процента от българите искат да се орежат заплатите и ваканциите на депутатите, всички хора имат по 20 дни отпуск, а ние тук имаме 67 дни, къде отива принципът за равни права и с какво един човек, който полага труд идентичен на нашия, взима 800 лева, а ние 3500 лв.“, настоя тя.

Соцлидерката упрекна още управляващите, че са увеличили минималната заплата с 50 лева, а тази на депутатите с цели 560 лева.

„Казвате, че трябва да имаме високи заплати, за да няма корупция, а това спря ли Суджукгейт, Хасковогейт, никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде, заплата се дава за положен труд, а има месеци, в които не приемаме нито един закон, как се съотнася тогава заплата ни с положения труд“, продължи Нинова и се закани, че когато левицата спечели изборите, „няма да има за законотворците бонуси и благинки, с които е обрасла политическата класа“.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ пък родният парламент бил най-работещият в целия ЕС. Друг обаче бил въпросът кой кога идвал на работа.

„Г-жа Нинова е участвала в 36 гласувания от 1000, така че по системата, която тя предлага, нейното възнаграждение трябва да е 110 лв. и 20 ст., а който смята, че получава заплатата си незаслужено, може да дарява, може да подпомага, да отпуска стипендии“, коментира той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ я контрира, че коефициентът на участие на Нинова бил е 3,7% и изчисли, че ако от 1000 гласувания тя е участвала в 37, то би трябвало да получи заплата от 110 лева и 20 стотинки. Кирилов каза, че българският парламент има най-много парламентарни заседания спрямо всичките други парламента в Европейския съюз.

Съпартиецът му Красимир Велчев се оплака, че депутатите нямали право на неплатен отпуск, на почивки извън предвидените в правилника, че работили и събота, и неделя, че откакто бил станал депутат, бил обеднял, защото трябвало да продаде фирмата си.

Славчо Атанасов от Обединени патриоти пък предложи милионерите депутати изобщо да не получават заплати, а такива имало най-много в БСП.

„Това, което правите сега, е див популизъм“,обвини той левицата.

„Всяка една опозиция предлага такива неща, но е факт, че когато БСП са били на власт не са изпълнили нищо от това, което говорят сега. Самия Георги Гергов е обяснявал, че не може да преброи червените милионери и олигарси в партията. Това днес е див популизъм. Аз имам контрапредложение – дайте да работим без въобще да получаваме заплата“, пък заяви Славчо Атанасов.

Патриотът Петър Петров също се оплака, че доходите му спаднали, откакто разчитал на депутатската си заплата, че в македонския парламент заплатата била е €1500, в румънския – €4000, че той почивал само 5-6 дни в годината, че ходел в избирателния си си регион непрекъснато.

Това пък провокира червеният Филип Попов да коментира: „Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!“.