Парламентът окончателно одобри 4-часовите сезонни договори

1
113
Добави коментар

Парламентът окончателно прие промените в Кодекса на труда, според които еднодневните трудови договори вече да са и 4-часови. Вносителите на промените се надяват така да допринесат за по-голямата мобилност на сезонните работници, които в рамките на един или няколко дни да могат да работят при повече от един работодател.

Според сегашните правила еднодневните договори могат да са единствено 8-часови. Това обаче е проблем за някои земеделски стопани, чиято дейност не предполага целодневна заетост, но те са длъжни да платят осигуровки за пълен работен ден.

В началото на май, когато група депутати от ГЕРБ предложиха еднодневните трудови договори да могат да са и 4-часови, председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите (БАМ) Божидар Петков коментира за Economic.bg, че това е напредък за бранша. Той подчерта обаче, че може да се направи и повече, като например да се въведат персонални карти за работниците, с които те да се чекират точно колко часа работят. Така, ако през деня завали дъжд например и работникът е работил само 2 часа, то на него или ще бъде платено по-малко, или ще трябва да доработва, когато времето се оправи.

Еднодневните трудови договори бяха въведени като административна възможност от 1 юли 2015 г. Инициатор на промените в трудовото законодателство тогава бе социалният министър Ивайло Калфин, който получи подкрепа от някои от големите браншови асоциации в земеделския сектор. Такива договори могат да се използват максимум 90 календарни дни в годината. По тях не се признава трудов стаж, но се трупа осигурителен стаж – работодателят плаща здравни и социални осигуровки. А не се трупат години за пенсия, тъй като назначените с този тип договори могат да бъдат официално регистрирани като безработни.