Българсият експорт забавя растежа си :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
185
Добави коментар

Статистиката отчита рекорден стойностен обем за първите три месеца на годината, но вече втори месец покачването е под 3%

Българският износ продължава да расте и да поставя нови рекорди от гледна точка на стойностния обем. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че за първите три месеца на тази година българските компании са изнесли продукция на стойност 12.5 млрд. лв., което е невиждан резултат, ако се сравняват постигнатите през годините назад резултати за първите три месеца на годината.

Добрите резултати обаче са само на първо четене. Статистиката показва, че реално растежът на експорта се забавя за втори пореден месец. Докато през цялата 2017 г. и януари 2018 г. ръстовете с натрупване всеки месец бяха средно около 13%, то през февруари и март вече виждаме растеж под 3%, чиято тенденция е намаляваща.

Причината за слабите резултати се крие при пазарите извън Европейския съюз, при които три поредни месеца спадовете са между 16 и 20% на годишна база. Сравнявайки износът по държави извън ЕС, се наблюдава намаление спрямо миналата година при по-голямата част от тях. При някои от големите пазари за български стоки  като Турция, Китай, Египет и Обединените арабски емирства има растеж. При други обаче, като Сърбия, Македония, Русия и САЩ тенденцията е намаляваща. Като цяло спадът е повсеместен при по-малките пазари.

Огромна част от намалението на стойностния износ се дължи на петролните продукти (-60.8%), въпреки че цените на петрола на международните пазари последните месец расте и в момента котировките на суровината се намират на едно от най-високите си нива от 2014 г. насам. Това означава, че спадът се дължи на по-малко продадени обеми. Намаление на стойностния обем към трети страни се наблюдава и при износа на напитки и тютюневи изделия (50.5%), храни и живи животни (25.4%) и суровини (3.1%).

За разлика от пазарът извън ЕС, продажбите към държавите членки продължават да се увеличават с бързи темпове. Годишният ръст през тримесечието е над 13%, но и тук се наблюдава забавяне спрямо предходните месеци.