Хакерспейсът на Стара Загора бе отличен с награда IoT Adventure Awards

1
149
Добави коментар

Старозагорската неправителствената организация ZaraLab е сред първите наградени от IoT Adventure Forum 2018. Първите награди IoT Adventure Awards бяха раздадени по време на официална церемония на 15 май. Конкурсът се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания (МАОКР) в сътрудничество с Райт Имидж.

Хареспейсът бе отличен в категория “Интернет на нещата: Общество” с проекта си Digital Nervous System. Чрез него ZaraLab изгражда безплатна градска мрежа за свързани устройства в град Стара Загора. Мрежата е базирана на популярния в световен мащаб LoRaWAN протокол, използван и от The Things Network, с чиято помощ могат да се свързват неограничен брой умни устройства. Антените (концентраторите), които се използват за тази технология са с много голям обхват (може да достигне над 20 км. при отлични условия). Консумацията на енергия е изключително малка, което позволява на крайните устройства да работят на батерии с години или напълно автономно. Ползите от тази мрежа са много – от безплатна среда за разработка, до глобален пазар с над 600 града към днешна дата. Технологията може да се използва както при управлението на общините – за оценка чистотата на въздуха, управление на уличното осветление или за сметоизвозването например, така и от частни компании.

“IoT мрежата в Стара Загора е общностен проект. Иницииран е от местни предприемачи и получи подкрепата на Община Стара Загора, за да се ползва и надгражда от старозагорската общност. Точно в това се крие неговата сила.”, каза основателят на ZaraLab Петко Петков.

ZaraLab получи и специалната награда на фирма Алтерко Роботикс – безжичната камера Shelly Eye, която позволява на потребителите да наблюдават всичко, което се случва в дома или офиса, чрез специално мобилно приложение.

Проектите бяха оценени от петчленното жури в състав: Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания, Александра Цветкова, директор на фондация “ЛИБРе”, Ина Георгиева, главен редактор на списание “Твоят бизнес”, Калин Цветков, изпълнителен директор и основател на Навигато и Нели Вачева, управител на IDC България. Водещите критерии при оценка бяха: уникалност, иновативност, полезност, приложимост, обхват, конкурентност, устойчивост и наличие на бизнес модел.

IoT Adventure Forum 2018 се организира с подкрепата на партньорите: IDC България, VMware, HPE, Майкрософт, Алтерко Роботикс, БАИТ, Аутомотив Клъстър България, фондация „ЛИБРе“, Dev.bg, фонда Eleven Ventures, Дрон Арена, Data Science Society, Ейнджълс Естейт и медийните партньори – БНР, Bloomberg TV България, информационна агенция „БГНЕС“, списание “Твоят бизнес”, Technews.bg, Seenews.com, Kaldata.com и Technology.bg.

Източник: https://iotadventureforum.com