Доналд Тръмп: ЕС е ужасен търговски партньор | Temaonline.bg

1
147
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Европейският съюз е ужасен търговски партньор на САЩ, прекалено разглезен – каза американският президент Доналд Тръмп в отговор на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който по време на Европейската среща на върха в София заяви, че на САЩ не може да се разчита.

„Европейският съюз е ужасен спрямо Съединените щати, що се отнася до търговията. Те са ужасни към работниците ни. Миналата година имахме търговски дефицит от $150 млрд. с Европейския съюз. Познавам Жан-Клод (Юнкер) и Доналд (Туск) и ги харесвам, но те са много твърди“, каза Тръмп пред репортери по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Тръмп изтъкна още, че европейските търговски мита правят практически невъзможно внасянето на автомобили от Съединените щати, докато германски автомобили се продават в Америка без търговски бариери.

„Не позволяват на нашите фермери да доставят там (в Европа – бел.ред.) своите продукти“ – каза Тръмп. „Но ЕС и конкретно Германия заливат нашата страна с техните „мерцедеси“ и „беемвета“. Това няма да продължава повече“ – каза Тръмп.

Търговията ни с ЕС се превърна в еднопосочна улица, търговският ни дефицит за миналата година е $151 влрд. ЕС – както и другите държави – се разглезиха, защото години наред никой от САЩ не им се противопоставя“ – каза още Тръмп. 

Тръмп критикува също така военните разходи на европейските членки на НАТО и отново призова те да отделят по 2% от БНП за отбрана. Сега тези разходи садалеч под тази граница, като най-мощната европейска икономика Германия отделя за отбрана 1.3% от БВП.

Лидерите на ЕС призоваха вчера от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под „дулото на пистолета“, т.е. под натиск.

Лидерите на ЕС обявиха търговски ограничения спряма американския внос в отговор на въведените нови мита върху вноса на стомана и алуминии от Европа.

 

Доналд Тръмп изрази съмнение, че може да има споразумение с Китай относно търговията в момент, в който във Вашингтон се провеждат разговори, посветени на търговските отношения между американски представители и китайска делегация, ръководена от китайския вицепремиер Лю Хъ.

„Склонен съм да се съмнявам“.

По-късно днес Тръмп ще има среща с Лю Хъ. Тя ще се проведе преди влизането на 22 май на мерки от страна на Вашингтон срещу Пекин заради неговата „нечестна търговска политика“. Тръмп не престава да критикува нелоялните, по думите му, търговски практики на Китай.

„Китай бе прекалено разглезен, ЕС беше прекалено разглезен“, каза днес американският президент.

Така той обобщи позицията на САЩ, които смятат, че Китай и ЕС са се възползвали прекалено много от голямото отваряне на американския пазар.

Блокиращ механизъм 
 

Настроението на европейските съюзници спрямо политиката на САЩ става все по-решително и държавите от ЕС са решени да отстояват позицията си по отношение на провежданата от Тръмп политика „Америка преди всички“ (America First).

Напрежението между съюзниците се появи след като Тръмп обяви, че САЩ се изтеглят от ядрената сделка с Иран, докато за останалите страни от формата 5+1 – Германия, Великобритания, Франция, Русия и Китай – сделката остава в сила и те ще положат всички усилия нейното тя да остане в сила. Американският президент обяви края на сделката, макар че в момента продължават преговорите с европейските държави относно нейното подобряване. 

“Наистина е трудно да се се преувеличава колко разгневени и възмутени са европейците“ – коментира Робърт Айхорн от Brookings Institution във Вашингтон, който е участвал в усилията за сключване на сделката като част от екипа на бившия президент Барак Обама. „Те се разгърнаха и сближиха позициите си с тази на администрацията на Тръмп. Но след това разбраха , че това, върху което са работели, няма нищо общо с решението на президента“.

За последно страните от ЕС заплашиха с използването на блокиращия механизъм през 1996 г. и тогава администрацията на президента Клинтън бе принудена да отстъпи пред натиска на съюзниците и се съгласи да вдигне санкциите, наложени върху чуждестранните инвестиции в Куб, Иран и Либия.

Предложените сега в София мерки не гарантира, че ядрената сделка с Иран може да бъде спасена. Американското министерство на финансите обяви, че компаниите с влезли в сила договори ще могат да изчакам между 90 и 180 дни, преди да се изтеглят от сделките си с Иран, преди да станат обект на наказателни мерки. 

Германският канцлер Ангела Меркел, която днес се среща в Сочи с руския президент Владимир Путин, предупреди, че не е възможно цели цели промишлени сектори да бъдат защитени от американските мерки и добави, че тя няма намерение да „насърчава илюзии“. 

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също предупреди, че „ние ще усетим ефект от американските санкции“. 

Непредсказуем приятел

Предложенията на Еврокомисията за спасяване на ядрената сделка с Иран бяха подкрепени единодушно от лидерите на ЕС на срещата на високо равнище в София. Те включват: защита на европейските компании, които имат бизнес отношения с Иран, подкрепа за азвитието на иранската петролна и гасова индустрия, насърчаване на инвестиционните усилия на Европейската инвестиционна банка в Иран;

Френският президент Емануел Макрон заяви, че нито Франция, нито ЕС имат намерение да налаган санкции или контра-санкции на американските компании заради Иран, тъй като ядрената сделка се отнася до проблемите на сигурността и стабилността, а не търговията. 

Френският президент каза също така, че той няма да насърчава компаниите да продължат да развиват бизнеса си в Иран и да си навлекат риска да попаднат под ударите на американските санкции, тъй като „президентът на Републиката не е генерален директор на Total”  – единствената голяма западна енергийна компания, която има големи инвестиции в Иран.

Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по време на обяда на евопейските лидери в София по повод американската политика по отношение на Иран:

„С такива приятели не ни трябват врагове!“

„Реален геополитически проблем е, когато най-добрият ти приятел е непредсказуем. Това не е шега, защото това е същността на проблема ни с нашите приятели отвъд океана. Мога да се съглася с президента Тръмп, че непредсказуемостта може да бъде много важен инструмент. Непредсказуемостта е последното нещо, от което имаме нужда. Нямаме никакви илюзии и високи очаквания от Иран, но имаме най-високи очаквания към Вашингтон“, заяви Туск