НАСА успя да се свърже с Вояджър 1

1
169
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Вояджър 1 успя да приеме сигнал от Земята на разстояние повече от 20 милиарда километра. Това е космическият апарат стигнал на най-голяма дистанция от планетата ни.

Това изненада много от астрономите, участвали и участващи в мисията Вояджър. В края на 2017 година НАСА изпрати протокол за стартиране на резервните двигатели на апарата, които са неактивни от 1980 година. След 19 часа и 35 минути сигналът достигнал до Вояджър 1 и учените получили обратен отговор.

Снимка: www.nasa.gov

‘Екипът на Вояджър е изключително развълнуван от резултатите на теста на двигателите. Настроението беше смесица от облекчение, радост и изненада след като получихме потвърждение за приетия сигнал‘ – твърди Тод Барбър, инженер от НАСА.

Вояджър 1 е изстрелян на 5-ти септември 1977 година, като за тези повече от 40 години в космоса, стабилизирането на апарата се извършвало само с помощта на основните двигатели. Апаратът трябва да стои в определена позиция, за да може да комуникира със Земята, като точно това ще направят стартираните спомагателни двигатели. Учените са наясно, че двигателите няма да работят така, както са го правили преди 40 години, като най-вероятно са загубили част от мощността си.

‘Винаги е добре да имаш резервен план, тъй като изпратиш ли нещо в космоса, няма връщане назад. Това е причината Вояджър 1 да има резервни двигатели, които се използват само при нужда от корекция на позицията му, но първо трябва да се уверим, че имаме пълен контрол над тях‘ – твърдят от НАСА.

‘Екипът на Вояджър внимателно анализира информацията от стария софтуер, управляващ апарата, за да е сигурен, че ще се проведат безопасни тестове на резервните двигатели‘ – твърди главен инженер Крис Джоунс.

Спомагателните двигатели са същите като основните, като само разположението им е различно. Последният път, когато са използвани е през далечната 1980 година, при преминаването на Вояджър 1 покрай Сатурн.

Траектория на космическите апарати Вояджър 1 и Вояджър 2
Снимка: voyager.jpl.nasa.gov

След направените тестове, екипът установил, че спомагателните двигатели са в пълна изправност. ‘След като разбрахме, че двигателите работят след 37 години почивка, вече може да заявим, че мисията на Вояджър 1 ще продължи поне още 2 или 3 години‘ – твърди мениджърът на проекта Сюзън Дод.

Окуражен от успеха, екипът има планове да проведе същите тестове и с Вояджър 2, за когото се очаква след около 2 години да е на приблизително същото разстояние от Земята, на което се намира сега Вояджър 1.