Защо гражданите са 8 пъти по-нещастни от селяните | Temaonline.bg

1
172
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Проучване, проведено сред 400 000 канадци, установи, че жителите на малките провинциални градчета се чувстват осем пъти по-щастливи от живеещите в мегаполисите – установи изследване на учени от McGill University в Монреал и Vancouver School of Economics.  

Изследването отчита, че големите градове имат някои предимства – в тях безработицата е много по-малка, заплатите са по-високи, и образованието е по-качествено. Което обаче не прави жителите им много по-щастливи.

Това се дължи на факта, че в мегаполисите социалното отчуждение е много-по голямо, което снижава индекса на човешкото щастие. Нещата съвсем не стоят така в малките провинциални общности, където хората живеят много по-задружно.

Проучване установи, че жителите на малките градчета се чувстват осем пъти по-щастливи от живеещите в мегаполисите

При провеждане на изследването учените от университета Монреал използвали утвърдена „скала на щастието“. Респондентите трябвало да отговорят колко са щастливи от живота си и да му дадат оценка по десетобалната система. Страничните въпроси потвърдили заключението.

Жителите в градските зони имат значително по-малко контакти с роднини и приятели. Учените отдавна предупреждават, че социалната изолация променя човешкия мозък, който се зарежда със съставка, която генерира страх и агресия.

Жителите на големите градове харчат около 30 процента от доходите си за подобрения в дома, което е допълнителен стресиращ фактор.

Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво. 

Лесли Музикар, терапевт от Торонто, обяснява, че хоата са по-нещастни в големите градове, тъй като „повече хора наоколо означава по-малко сигурност“. 

“Хората обикновено са недоверчиви един към друг. В големите градове населението е хетерогенно, не е хомогенно и връзките не са така силни и близки, като в малките общности“.

Освен това пътуването до работа в малките градове е 15 минути, докато в големите градове е минимум 22 минути. Освен това пътуванията в мегаполисите са много по стресиращи и неудобни – заради препълнените транспортни средства.

Друг фактор за щастие е усещането за връзка с природата, което в големите градове е твърде ограничено. 

„Природата има огромно значение за поддържане на душевния баланс на хората. Когато сме в големия град, ние все по-малко усещаме нашата връзка с природата. И това ни прави нещастни“ – казва Музикар. 

Според последния доклад за щастието в света (The World Happiness Report), който бе публикуван през март Канада бе класирана на 7-мо място в света със 7.3 пункта. На първо място е Финландия с 7.6.