Бойко Борисов пак покани Папата, Франциск I му обеща да дойде | Temaonline.bg

1
123
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ДЕНЯТ НА СВ.СВ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
Бойко Борисов пак покани Папата, Франциск I му обеща да дойде
Главата на Римокатолическата църква обеща до догодина да посети България, Румъния или друга балканска държава.

24 Май 2018 12:03
0

принтирай

|

текст

Министър-председателят Бойко Борисов беше приет на аудиенция от главата на Римокатолическата църква папа Франциск по повод на отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Премиерът изрази почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

Премиерът подари на папата копие от Четвероевангелието на цар Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски и 33 казанлъшки рози.

Папата подари плакет с клон и листа, за да събира и да има мир. Борисов възприе този подарък като оценка за работата си по темата Западни Балкани.

Папа Франциск е обещал до догодина да посети България, Румъния или друга балканска държава.
 

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат във Ватикана от швейцарски гвардейци. Премиерът бе въведен в Апостолическия дворец със свита от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом.

Премиерът Борисов и папа Франциск разговаряха на четири очи. В края на аудиенцията премиерът представи българската делегация.

 

Македонският премиер Зоран Заев също взема участие в аудиенцията при папа Франциск, а след това ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.