Автоматичната междупланетна станция Доун ще пристигне в нова орбита на по-малко от 50 километра от повърхността на Церера

1
163
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 01 Юни 2018

Посещения: 16

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Доун“ засне тази снимка на Церера на 16-ти май 2018 година, след повече от година прекъсване. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

1 юни 2018 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Голямата новина за началото на юни в областта на междупланетната космонавтика касае една позабравена автоматична междупланетна станция. Става въпрос за „Доун“, която обикаля около планетата-джудже Церера от 6-ти март 2015 година. Трудно беше да не я забравим, след като по информация от самата НАСА станцията не е изпращала нови снимки в продължение на повече от година.

Но това скоро ще се промени. В началото на този месец „Доун“ ще пристигне в нова орбита около Церера, като разстоянието между космическия апарат и повърхността на планетата ще е по-малко от 50 километра – абсолютен рекорд за мисията. Именно от тази нова орбита очакваме да получим най-детайлните и най-красиви снимки на Церера. 

Освен снимки, „Доун“ ще събира и гама-лъчеви и неутронни спектри, на базата на които учените ще анализират вариациите в химичния състав на най-горния слой на планетата. 

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция бе изстреляна през 2007 година. Мисията й бе да изучи двете най-големи тела в главния астероиден пояс, Веста и Церера. „Доун“ работеше в орбита около Веста между юли 2011 и септември 2012 година. Доста по-дълго се задържа около Церера – вече работи в орбита около нея повече от три години. „Доун“ ще изучава планетата-джудже до последно – едва когато автоматичната станция остане съвсем без гориво, мисията ще приключи окончателно. 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/