Черният бъз – любима билка и на хомеопатите

1
196
Добави коментар

Черният бъз (Sambucus nigra) е лековито растение, което е обичано и от хомеопатичните лекари. В алтернативната медицина тинктурата се прави от съцветията му в прясно състояние в периода, когато билката цъфти. Тинктурата е богата на свободни мастни киселини, флановоиди (рутозид), алкалоиди (пиперизинови алкалоиди) и минерални вещества (най-вече калиев нитрат).

В хомеопатията черният бъз се препоръчва при някои видове суха хрема и ларингити, астма със спастична кашлица, а също и коклюш.

Във  фитотерапията билката се препоръчва при трудно уриниране, а също и за укрепване на бъбреците и пикочния мехур.

Рецепта №1
Пресни съцветия се наситняват, вземат се 5 суп.л. от дрогата и се слагат в 500 мл. ябълков оцет. Кисне в продължение на 8 дни. Прецежда се. Пие се по 2 пълни суп. лъжици, които се разтварят в 125 мл. умерено топла вода като се подслажда с мед, съветва австрийският свещеник билкар Бенедикт на своя блог blog.kraeuterpfarrer.at.

Рецепта №2
Чаят от бъз е много полезен и за цялостно укрепване на организма, особено при грип, летен грип и срещу сезонни вируси. Можете да го направите и със изсушени цветчета ( 2 ч.л.). Наситнявате ги( ако са в прясно състояние), и ги заливате  с 1 ч.ч. вряла вода. Кисне 15 мин, прецеждате. Добре е да пиете чаят вечер и на малки глътки, непосредствено преди лягане, защото ще последва изпотяване на тялото.

Рецепта №3
Сокът / сироп от черен бъз е много полезен за различни състояния: то е усилващо средство при стомашно-чревни заболявания, срещу подагра, при наднормено тегло и др. Курсът с него е добре да продължи 6 седмици (40 дни). Взема се сутрин на гладно, и 30 мин. преди хранене – на обяд и 30 мин. преди сън. Изпивайте около 100-125 мл. от сока сиропа, който е добре да е леко затоплен, и на малки глътки. Сокът стимулира всички ендокринни жлези по естествен начин.