НАСА възобнови работата на лабораториите на Кюриосити след година и половина прекъсване

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: пробивната машина на марсохода „Кюриосити“, насочена към един от входовете на научните лаборатории. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS

5 юни 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ за пръв път успя да анализира скални проби на Марс след октомври 2016 година! С това НАСА можа да преодолее повреда на пробивната машина, който порази марсохода през декември същата година. 

Машината използва два стабилизатора, за да може да се застопори към скалите. За съжаление повреден мотор пречи на бургията да се разгъва и свива между тях. След месеци усилия екипът на мисията успя да разработи нов метод за пробиване на скали. „Кюриосити“ вече използва цялата си роботизирана ръка, за да изтласква бургията напред – по същия начин, по който майстор у дома би използвал бормашина, за да пробие отвор в стената. Разликата е, че майсторът го прави спонтанно, без да се замисли, докато програмирането на робот за същата цел е истинско предизвикателство. 

На 20-ти май „Кюриосити“ проби нова скала на Марс, а на 31-ви май беше приложен иновативен метод за преразпределянето на скалния материал и подаването му към научните инструменти. По принцип марсоходът е екипиран със специален прибор, който може да извършва това разпределяне, но в настоящото положение на бургията екипът няма достъп до него. Новият метод е разработен с помощта на тестов марсоход, намиращ се тук, на Земята. Отне известно време да се приложи и на Марс, тъй като там атмосферата е разредена, а гравитацията – по-слаба. Екипът трябваше да внимава – твърде малко доставени проби би било недостатъчно за техния анализ, а твърде много би задръстило отверстията на научните прибори или би компрометирало бъдещи изследвания.

Сега най-накрая усилията се увенчаха с успех. До този момент пробите успешно са доставени към минералогичната лаборатория, а през следващите дни ще бъдат доставени и към химичната лаборатория.

„Научният екип беше уверен, че инженерите ще сполучат – толкова уверен, че се придвижихме назад към място, на което пропуснахме да пробиваме“, съобщи Ашуин Васадава, водещ учен от мисията. „Ходът даде резултат и сега имаме ключова прова, която иначе можеше никога да не получим. Твърде забележително е да преживеем момент като този пет години от началото на мисията. Това означава, че можем да възобновим изучаването на планината Шарп, която „Кюриосити“ изкачва, с нашия пълен набор от научни инструменти“. 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/