Обезценка на кредитите за периода 2011 – 2015 г.

1
172
Добави коментар

Освен данните за кредитната активност в страната, БНБ текущо оповестява и друг важен показател във връзка кредитния риск, а именно обезценката. Според международния счетоводен стандарт 36, който регламентира обезценката на активите, загуба от обезценка на актив е сумата, с която балансовата стойност на актива, или единицата, генерираща парични потоци, надвишава неговата възстановима стойност. Целта на стандарта е да препоръча процедури, които едно предприятие да прилага, за да се увери, че активите му се отчитат по стойност, ненадвишаваща тяхната възстановима стойност.

В банковата дейност обезценката се тълкува като влошаване на качеството на даден кредит, което има вероятност да доведе до ситуация, при която банката не може да събере всички дължими суми. Тя се формира от акумулиран от банките кредитен риск и отразява изискването за справедлива стойност на кредита (способност да генерира паричен поток). За банките обезценката е свързана с провизиите, които се явяват разход и евентуална загуба. Провизиите формират резерв срещу загуби от бъдещи събития, който пък от своя страна участва при изчисляването на капиталовата адекватност на банките, използващи стандартизирания подход за кредитен риск.

Новини от страната и чужбина

Fibank в подкрепа на българския бизнес
Пловдивските новини, които не трябваше да пропускате през седмицата
Здравето е тема, по която винаги има куп мнения и …
Руският олигарх Дерипаска е пред фалит заради санкциите от САЩ

Основните правила за определянето на загуби от обезценка, както стана ясно от емпиричните данни, изцяло отговарят на вече отменената Наредба № 9 за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск на БНБ. До преди нейното отпадане, рисковите експозиции на банките се оценяват и класифицират на база срока на забавата на изискуемите суми по тях, оценката на финансовото състояние на длъжника, източниците за изплащане на неговите задължения и други допълнителни критерии в четири класификационни групи (редовни експозиции; експозиции под наблюдение; необслужвани експозиции; експозиции със загуба), а рисковите стойности се установяват на 10%, 50% или 100%. Ясно дефинираната зависимост между признаване на провизии (обезценки) за кредитен риск и срока на забава на изискуемите суми отпадна от нормативните документи на БНБ след влизането в сила на Регламент № 575. Вследствие на отмяната на Наредба № 9 всяка банка следва да установява нова политика във връзка с рисковите си експозиции, както и действия за определяне обезценките за кредитен риск. В тази връзка параметърът „експозиция в неизпълнение“ може да послужи за признаване на обезценки за кредитен риск. Експозицията в неизпълнение е равна на балансовата стойност на експозицията, изчислена по приложимите счетоводни стандарти. Този параметър е своеобразен индикатор за степента на риск, до която една банка може да достигне.

Новата класификация на експозициите на банките е на „обслужвани“ и „необслужвани“. Обслужваните експозиции са тези със забава по плащането до 90 дни. Необслужваните  експозиции са тези експозиции, които отговарят на следните изисквания:

съществени експозиции, които са в просрочие повече от 90 дни;
смята се, че без реализиране на обезпечение е малко вероятно длъжникът да изплати изцялосвоите кредитни задължения, независимо от наличието на просрочена сума или броя на дните на просрочието.

Експозициите се категоризират за целия си размер и без да се взема предвид наличието на обезпечение в съответствие с Регламент № 575, а именно на базата на две условия или поне едно от тях. Първото условие е длъжникът да е в просрочие над 90 дни по съществена част от кредитното си задължение (или 180 дни, ако става дума за експозиции, обезпечени с жилищен имот или търговски недвижим имот на МСП). Второто условие е да съществува малка вероятност длъжникът да изплати своите задължения в цял размер.

Разпоредбите на европейския регламент гласят, че размерът на обезценките по кредитите (провизиите) следва да изчислява според изискванията на международните счетоводни стандарти.

МСС 36, параграф 6, Официален вестник на Европейския съюз, L320 от 29 ноември 2008 г., Регламент (ЕО) № 1126/2008.

Официален вестник на Европейския съюз, L48 от 20 февруари 2015 г.

Чл. 178, Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския парламент и на съвета от 26 юни 2013 година относно пруденциалните изисквания за кредитните институции и инвестиционните посредници и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012.

Like this:

Like Loading…

Published by kreditnadejnost

View all posts by kreditnadejnost

Published
June 4, 2018June 4, 2018