НАСА съобщи за следи от органичен материал, открит на Марс

2
125
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

На пресконференция на НАСА, проведена на 7-ми юни, 2018 година, бе съобщено, че роувърът Curiosity е открил следи от органична материя на повърхността на Марс. Откритието предполага, че най-близката до Земята планета най-вероятно е била в състояние да поддържа живот преди милиони години.

Органичният материал е открит от роувъра Curiosity, който събира информация от Червената планета от август 2012 година. Органичните молекули са открити в кратера Гейл, за който се вярва, че някога е бил покрит от плитко езеро с площ от около 2000 квадратни километра.

Кратерът ГейлСнимка: www.sci-news.com

За последните 6 години Curiosity взема проби от почвата и обръща малки камъни, търсейки следи от органични молекули – сложни въглеродни вериги, които са градивните елементи на живота на Земята.

Проби от две различни места в кратера Гейл съдържат сложни въглеродни вериги, които изключително много приличат на вкаменени органични молекули от нефт и газ на Земята.

Откритието е забележително и поради друга причини – то показва, че органичен материал може да се съхрани в продължение на милиарди години в неблагоприятна среда като тази на повърхността на Марс.

Изображение от кратера Гейл, направено от CuriosityСнимка: dilemmaxdotnet.files.wordpress.com

Член от екипа на Curiosity, Ашуин Васавада, се обърна към пресата, заявявайки следното:

‘Шансовете да открием категорични следи от древен живот на Червената планета в бъдещите мисии там току що се увеличиха!‘

Въпреки че това откритие не доказва дали на Марс в момента има живот, то почти със сигурност потвърждава теориите, че преди много години Червената планета е приличала на Земята.

Материал, публикуван в списание ‘Наука‘ (Science), говори за това, че търсенето на следи от живот на Марс ще се превърне в приоритет номер 1 за НАСА. Астробиологът Инги Льос дер Кате от университета в Утрехт, Холандия, твърди:

‘Въпросът дали някога се е зародил живот на Марс и дали е оцелял до днес е повече от уместен в момента, когато вече знаем, че на повърхността има органични молекули.‘

Снимка: lightsinthedark.files.wordpress.com

Основният принцип до сега в търсенето на следи от живот бе откриването на изпарения от метан по повърхността на планетата. Кирстен Сейбак, геолог от университета Райс в Хюстън, твърди следното:

‘Откриването на органична материя, съхранена в камъни на възраст от около 3 милиарда години вече е факт. Също така е факт, че виждаме и изпускане на метан, който може да е свързан с форма на живот под повърхността или, което е по-малко вероятно, с топла вода под повърхността.‘

Снимка: internapcdn.net

Въпреки всичко учените твърдят, че трябва да се подходи внимателно, без да се правят прибързани заключения. Има вероятност засеченият метан да е резултат от друг, неизвестен за нас неорганичен източник.

Метанът на Земята е свързан почти изцяло с функционирането на живите организми, което предполага, че това откритие на Марс е от голямо значение и може да отвори нова глава в изследването на космоса и да промени разбирането ни за мястото ни във Вселената.