Седем съвета за безопасно каране на мотоциклет през летните месеци

3
235
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

Активният мотосезон е в разгара си и със затоплянето, както и с организирането на редица събития мотористите все по-често могат да бъдат видяни да управляват волно своите двуколесни машини по пътищата на страната ни. Заедно с удоволствието от карането обаче на дневен ред отново идва и страхът. Зачестилите случаи на катастрофи с участието на мотоциклети, много от които съвсем нелепо и без сериозна причина, не може да не накарат всеки фен на тези ефектни возила да се притесни и да се запита как да повиши сигурността си по време на шофиране.

 

„Моторите често са по-бързи, по-трудно забележими и по-маневрени, което прави по-трудно предсказването на тяхното поведение на пътя от останалите участници в движението. Още повече, че последните често дори не се и замислят за начина, по който трябва да реагират, ако попаднат на мотоциклет. Затова от най-голямо значение е самите мотористи сами да предвиждат всяка опасна ситуация на пътя и да се научат да избягват най-вероятните потенциални проблеми“ – споделя Николай Илиев, основател на уебсайта Motornomaslo.bg. Неговият екип е подготвил списък с полезни съвети, които доказано могат да повишат безопасността при карането на мотор и да спасят човешки животи.

 

Познавате ли мъртвата зона на другите водачи?

 

Дори и опитни мотоциклетисти с дългогодишен стаж рядко се замислят за видимостта от гледна точка на останалите водачи и особено за „мъртвата зона“, намираща се извън обхвата на техните огледала. Тя е още по-опасна при шофиране зад бусове, камиони и други по-големи моторни превозни средства, чиито водачи нямат никаква видимост непосредствено зад тях. Голям процент от катастрофите с участието на мотоциклети и камиони се дължат именно на този фактор. Затова и съветът към мотоциклетистите е когато се движат зад камион или бус да спазват поне три метра дистанция, както и да не предприемат изпреварване рязко, а преди това да се изнесат леко в страни, за да може водачът на другото превозно средство да ги забележи. И най-важното: те просто не трябва да предполагат по подразбиране, че останалите участници в движението ги виждат.

 

Опасности при левите завои от страна на автомобилите

 

Левите завои на леки автомобили са друг рисков фактор, довел до множество катастрофи с участието на мотоциклетисти. Това важи както за завои на кръстовища, при които водачите на леки автомобили са ангажирани с идващите отсреща коли и обръщат по-малко внимание на ставащото зад тях, така и за обикновена смяна на лентата, без колата да е сигнализирала предварително. „Затова е от критично значение мотористът да намали значително скоростта при навлизане в кръстовище, да се старае да бъде колкото е възможно по-видим за колите отпред, както и във всеки момент да допуска възможността някоя от тях да промени рязко посоката си на движение, влизайки в завой или просто сменяйки лентата“ – посочва Николай Илиев от Motornomaslo.bg.

 

… и при завоите от страна на моториста

 

Предприемането на подобна маневра от страна на самия мотоциклетист също може да крие опасности, особено ако видимостта е лоша. Затова най-добрият съвет е: ако не виждате добре какво има след завоя, най-добре направете допускането, че там може да преминава човек или животно, да е спрял камион или бус за доставки на близкия магазин, аварирал автомобил или да е на лице друга опасност.

 

Безопасна дистанция между участниците в движението

 

В никакъв случай не се „залепяйте“ за автомобила пред вас и не допускайте друго превозно средство да се „залепи“ непосредствено зад вас. В такива случаи е най-добре просто да ускорите или да намалите, докато се откъснете от него, така че да останете самотен участник в движението. Това ще ви даде повече време за реакция, ще ви направи по-видими за останалите участници и ще предотврати вероятността лек автомобил да ви връхлети, докато изпреварва колата зад вас, само защото не е забелязал, че сте пред нея.

 

Опасност от заслепяване

 

Независимо дали се дължи на слънцето или на изкуствени светлини, заслепяването на пътя може да е фатално, особено ако мотоциклетът развива висока скорост. Мислете превантивно от коя посока грее слънцето и се подгответе, ако ще карате срещу него. В никакъв случай не ускорявайте много, дори ако първоначално дървета или сгради ви предпазвате от неговите лъчи, защото не знаете дали няма светлината да блесне в лицето ви точно когато карате много бързо, а ситуацията на пътя изисква навременната ви реакция. Същото важи и при разминаване с камиони или други превозни средства със силни фарове през нощта.

 

Пазете се от въздушните струи

 

Моторите са значително по-леки от автомобилите и движението им може лесно да бъде повлияно от въздушното течение, създадено от насрещно преминаващи камиони, автобуси или бусове. Още повече, че поради високата си скорост, те често стават още по-уязвими на тези въздушни струи. Добре е всеки мотоциклетист да има предвид този фактор и по възможност да намали, когато се разминава с голямо превозно средство. Влиянието на въздушното течение трябва да се има предвид и когато сме спряли встрани от пътя.

 

Когато сме част от група мотоциклетисти

 

Групите с много мотори са изключително ефектни и впечатляващи, но имат и своите предизвикателства, свързани с организацията на движението. Когато карате като част от такава група, се постарайте да спазвате оптимална дистанция от останалите участници, както и да разберете предварително в каква формация ще се движите – колона, редица, шахматна формация или др. Уверете се също, че сте запознати със сигналите между участниците в групата, с които се дава информация за посоката на движение, за спиране или ускоряване. След като видите сигнала на предния мотоциклетист, го предайте на свой ред на онези, намиращи се зад вас.