България изпраща отбор на първите игри за хора с онкологични заболявания

1
132
Добави коментар
footura
footura

юни 18, 2018

in Новини

„СЪСТЕЗАНИЕ С ДРУГИТЕ, НО И СЪСТЕЗАНИЕ СЪС СЕБЕ СИ“

На 13.06.2018 г. екипът на Oncology Games България реализира дискусия и пресконференция на тема СПОРТ при онкологични пациенти.

Основната цел на проекта ON – Games е да докаже, че в определени граници и под контрол спортът подпомага процеса на лечение и повишава качеството на живот, както и социалния статус на пациентите с рак. Тази тенденция се подкрепя и от големи пациентски групи като Европейската коалиция на пациентите с рак ЕСРС (http://www.ecpc.org/), както и от все повече медицински специалисти.

Евгения Александрова от Асоциация на Пациентите с Онкологични Заболявания (АПОЗ) въведе в дискусията подчертавайки, че съвременната медицина повишава преживяемостта и ефективността на лечението при лекуващите се от онкологични заболявания и те, както и специалистите, се фокусират все повече върху качеството на живот. Спортът е безценен в тази посока.

Директни лични примери по темата дадоха и членовете на първия български отбор към предстоящите първи международни спортни игри за хора с онкологични заболявания в Рим. И петте спортни участнички с диагноза рак на гърдата споделиха, че спортът за тях е свобода, спокойствие, източник на положителни идеи и на контакти. Също така бе посочен положителният ефект на спорта не само върху физическата, но и върху психическата издържливост на участващите пациенти-олимпийци. Ключово предимство на спорта е и неговият овластяващ елемент – в ръцете на всеки човек е да излезе, да се поразходи, да потича и отборът на ON GAMES призовава да се възползваме от тази достъпност на спортната активност.

Позитиви на спорта при онкологичните пациенти изтъкна и д-р Борислав Борисов, управител на Медицински Център Синексус. Именно спортът има ключов принос за две от водещите цели в лечението на болестта – РЕИНТЕГРАЦИЯ и ДЕСТИГМАТИЗАЦИЯ, за повишено качество на живот. Без тях, медицинското лечение би загубило част от своя смисъл.

Българският отбор на On Games ще замине за Рим от 22 до 25 юни, където със специалната подкрепа на Италианския Олимпийски Комитет се организират първите международни спортни игри за хора с онкологични заболявания. Събитието е част от мащабния международен проект Oncology Games (www.oncologygames.eu/bg), съфинансиран от Европейската комисия по програма „Еразъм +“ и вдъхновен от личния опит на сървайвъра Леонардо Ченчи, президент на италианската асоциация Avanti Tutta.

Но отборът на ON GAMES тепърва ще расте! Всички хора, които се лекуват от онкологични заболявания, са добре дошли да се присединият във Фейсбук групата ON – GAMES BG (https://www.facebook.com/groups/2017319711928837/), където ще получават идеи за тренировки, спортни съвети и покани за групови тренировки в парка с треньорите на Сдружение ФУУТУРА (www.footura.com) и експертите от АПОЗ и приятели (www.oncobg.info)!
Ще ви очакваме! Нека новината за тази стартирала иновация достигне до повече пациенти!

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ: СПОРТ ЗА ВСИЧКИ
Доказано е, че редовната физическа активност подобрява статуса на представяне при болни от рак на гърдата, третирани с конвенционална химиотерапия, както и при пациенти след трансплантация на костен мозък. Това доказано намалява физиологичния дистрес и умората при пациенти на лъчетерапия и след преминато лечение с високи дози химиотерапевтици след трансплантация на периферни стловови кръвни клетки. Освен това, намаляването на усложненията, свързани с лечението, се наблюдава при раково болни, които участват в двигателни програми по време на лечението на рак. Накрая, има предварителни доказателства, които потвърждават, че редовната физическа активност може да подобри функцията на имунната система. Следователно, упражненията могат да имат потенциална роля на допълнителна терапия за раково болните по време на и след лечението. Необходима е обаче допълнителна информация за ефектите и приложимостта на двигателните програми при различни групи пациенти с онкологични заболявания.