Геди – модерният африкански град от 13-ти век, изпреварил времето си!

1
117
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Руините в Геди (среща се и като Геде) разкриват една напълно различна и малко позната страна на Африка. Въпреки че общата представа за черния континент, отпреди колонизацията на европейците, се изчерпва с диви племена, водещи примитивен начин на живот, то Геди потвърждава точно обратното!

Снимка: owaahh.com

Градът се намира в източните части на Кения, в непосредствена близост до Индийския океан. Геди остава загубен в буйните зелени гори до 1920 година, когато археолози откриват останки от древно селище датирано от 13-ти век, което по всичко личало, че било много добре развито за времето си. Намереното от учените свидетелства за това, че обитателите му са живеели в къщи, снабдени с течаща вода и санитарни помещения! Запазените останки от китайски вази и венецианско стъкло потвърждават, че жителите на Геди не са били изолирани и са имали търговски отношения с представители на различни континенти.

Снимка: www.capitalfm.co.ke

Руините от древното селище се разпростират на около 440 декара площ. Интересно е, че Геди е имал две крепостни стени – вътрешна и външна. Според експертите само богатите са имали привилегията да живеят отвъд вътрешната стена, където било и най-безопасно. Територията между вътрешната и външната стена обхващала площ от около 180 декара и там живеели представителите на средната класа. В тази част на града имало обширни земеделски площи, а отвъд външната стена живеели най-бедните.

На територията на Геди е открита джамия, дворец, къщи, както и гробници в суахили архитектура.

суахили архитектура* – характеризира се с изчистени линии, веранди и покривни градини, за изработката на които се използвали предимно корали и мангрова дървесина

Снимка: www.worldatlas.com

Една от намерените гробници е сравнително добре запазена и върху нея експертите откриват гравирани текстове на арабски език, от които става ясно, че е построена през 1399 година.

От едната страна на джамията има кладенец, дълбок около 50 метра, който в миналото се наричал ‘Кладенецът на Великата джамия’. А от другата ѝ страна е открита осмоъгълна гробница, за която се предполага, че е принадлежала на много важен за времето си човек.

Великата джамияСнимка: owaahh.com

В близост до двореца (датиран от 15-ти век) учените намират няколко камери, а достъпът до тях е възможен единствено през тайни отвори, разположени на покривите им. Според експертите най-вероятно те са служили като места за съхранение на ценни предмети.

входът към дворецаСнимка: owaahh.com

дворецът в ГедиСнимка: www.capitalfm.co.ke

Днес руините в Геди само бегло ни загатват за богатата култура и начин на живот на хората, населявали тази част от Африка през 13-ти век, ясно разграничавайки се от ‘дивите племена’. За съжаление не е известна причината поради, която градът е изоставен.

Древният град е част от национален парк ‘Уатаму’ и е сред предпочитаните дестинации от туристи и фотографи, желаещи да се докоснат до историята на древна Африка. Голямото значение на Геди от археологическа, културна и историческа гледна точка е основната причина през 2010 година мястото да бъде включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.