Най-често използваните витамини и минерални не осугуряват никакви ползи за здравето

1
72
Добави коментар
stupid
stupid

Ново проучване, ръководено от учени в болница „Св. Михаил“ и университета в Торонто установява, че най-често употребяваните добавки от витаминни и минерални не правят хората по-здрави.

 

Авторите са прегледали съществуващите данни и контролни проучвания, публикувани на от януари 2012 г. до октомври 2017 г. Резултатите показват, че мултивитамините, витамин D, калций и витамин С – най-често срещаните хранителни добавки не са показали допълнителни ползи или допълнителен риск при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт или преждевременна смърт. 

 

Д-р Дейвид Дженкинс, главният автор на изследването  казва, че са били изненадани, че са намерили толкова малко положителни ефекти от най-разпространените добавки, които хората консумират. Нашият анализ установи, че ако използвате мултивитамини, витамин D, калций или витамин С, това не причинява вреда, но няма и очевидни ползи, допълва той.

 

За изследването екипа анализира данни за добавки, които включват A, B1, B2, B3, B6, B9 (фолиева киселина), C, D и E; и β-каротин; калций; желязо; цинк; магнезий; и селен.

 

Изследването е установено, че фолиевата киселина самостоятелно и В-витамини с фолиева киселина могат да намалят сърдечно-съдовите заболявания и инсулта. Междувременно ниацин (Витамин В3) и антиоксиданти показват много малък ефект, което може да означава повишен риск от смърт от каквато и да е причина. Тези открития показват, че хората трябва да са наясно с добавките, които приемат, казва Дженкинс.

 

Екипът от болницата „Св. Майкъл“ съветва хората да се хранят здравословно с плодовете и зеленчуците и че е най-полезно е да разчитате на здравословна диета, за да си набавите витамините и минералите. Досега никое изследване върху добавките не ни показа нищо по-добро от здравословното хранене с по-малко преработени растителни храни, включително зеленчуци, плодове и ядки, каза Дженкинс.