Руският астрофизичен спътник Ломоносов се повреди

1
59
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 01 Юли 2018

Посещения: 21

Снимки, предадени към Земята от руския спътник „Ломоносов“. Photo credit : Roscosmos

1 юли 2018 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. На 28-ми април 2016 г. от новия руски космодрум Восточний излетя ракетата „Союз-2.1а“ със спътниците „Михаило Ломоносов“, „Аист-2Д“ и „СамСат-218Д“. От тях „СамСат-218Д“ никога не успя да се свърже със Земята, но другите два спътника заработиха. Особено амбициозен е „Ломоносов“ – астрофизичен спътник, който изучава фундаменталните физични процеси в атмосферата, близкия космос и далечните кътчета на Вселената. Планираният срок на работа на спътника е 3 години.

За съжаление вчера руските медии оповестиха [1][2], че е настъпила сериозна повреда в работата на научната апаратура. 

„На спътника „Ломоносов“ се е появил провал в системата за предаване на информация на научните прибори. За изясняването и отстраняването й понастоящем работят специалисти от МГУ и ВНИИЕМ съобразно приетия план-график“, съобщил източник в ракетно-космическата индустрия пред медиите. Информацията впоследствие била потвърдена от Михаил Панасюк от Московския университет. 

С оглед на това, че спътникът е изстрелян в края на април 2016-та, напомням на читателите, че ако повредата не бъде отстранена, това ще означава, че спътникът „Ломоносов“ ще е работил в космоса само две години и два месеца, вместо планираните три.

По думите на Панасюк, през изминалите две години от „Ломоносов“ са получени уникални резултати в областта на астрофизиката и са решени няколко приложни проблема, свързани с усвояването на космическото пространство. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/