Роботизираната станция Доун засне загадъчните бели региони на Церера от разстояние 35 километра

1
220
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 03 Юли 2018

Посещения: 14

 

На 22-ри юни „Доун“ засне тази драматична снимка на Цералия факула, един от белите региони на планетата-джудже Церера. Photo credits : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

3 юли 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров.  На 6-ти юни автоматичната междупланетна станция на НАСА „Доун“ се премести в своята нова орбита около планетата-джудже Церера. Сега, на разстояние едва 35 километра от повърхността, станцията заснема разкошни снимки. Някои от най-интригуващите изображения са на кратера Окатор, в рамките на който се намират загадъчните бели региони на Церера. 

Спектрометрите на борда на „Доун“ са установили, че ярките структури са изградени от натриев карбонат – материал, който често се среща на Земята там, където се изпарява вода. Горепосочената снимка показва региона Цералия факула – големия нанос от натриев карбонат, разположен точно в центъра на Окатор.

Регионът Виналия факула в рамките на кратера Окатор. Снимката е заснета на 14-ти юни. Photo credits : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Научният екип смята, че новите снимки, както и данните от останалите прибори, ще помогнат в търсенето на отговорите на някои важни и ключови въпроси относно възникването на карбонатните наноси. Церера може да е малка планета, но въпреки това тези бели региони представляват най-големите открити наноси от карбонати, намиращи се в Слънчевата система, като изключим тези на Земята и вероятно Марс. Как точно са се оголили тези карбонати? Има две хипотези: едната включва дейността на плитки подповърхностни басейни с богата на минерални соли вода, а другата – дълбоки източници на солена вода, извираща през пукнатините.

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/