Европейският спукаем апарат Маскот бе активиран за пръв път след пристигането на Хаябуса 2 около Рюгу

1
132
Добави коментар
redbul80
redbul80

8 юли 2018 г. 10:19 ч. През 2014-та година европейският спускаем апарат „Филе“ кацна на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко. През 2016-та година „Скиапарели“ не успя да кацне на Марс, но все пак изпрати ценни научни данни за марсианската атмосфера по време на спускането към повърхността. 2018-та може да е следващата голяма година за европейската междупланетна космонавтика. Когато в края на юни японската роботизирана мисия „Хаябуса 2“ пристигна в района на астероида Рюгу, заедно с нея пристигна и малък спускаем апарат „Маскот“, разработен от немския аерокосмически център DLR и френската космическа агенция CNES. Ако всичко мине наред, „Маскот“ ще кацне на повърхността на Рюгу през октомври. 

6-ти юли се оказа важен ден за „Маскот“, съобщи DLR. На Земята бяха получени първите сигнали от спускаемия апарат след пристигането около Рюгу! Това бе първото активиране на апарата, което е важна стъпка напред към подготовката за кацане. Самата подготовка е доста интензивен етап. Тъй като Рюгу не е изучаван до този момент, тепърва предстои заснемането му и подбирането на подходящо място за спускане. Подборът ще бъде осъществен през средата на август, а крайното решение ще бъде взето от немски, френски и японски специалисти.

„Маскот“ не е екипиран със слънчеви батерии, тъй че мисията му няма да може да продължи повече от 16 часа. Тези ограничения са зададени от товароподемността на кораба – майка „Хаябуса“, като теглото на спускаемия апарат не е трябвало да надхвърля 10 килограма. Това е изключително сериозно ограничение – за сравнение „Филе“, който кацна върху комета през 2014-та година като част от мисията „Розета“, тежеше 100 килограма, така че екипът трябваше да се справи с изключителното предизвикателство да направи функционален спускаем апарат, тежащ 1/10-та от „Филе“. Като резултат „Маскот“ е екипиран едва с четири научни прибора – магнетометър, спектрометър, радиометър и, разбира се, камера. 

Освен това „Маскот“ ще може да се придвижва върху Рюгу чрез подскачания. При едно подскачане спускаемият апарат ще се издига на цели 70 метра, след което ще се приземява върху друг регион от повърхността на астероида. 

Очаква ни доста вълнуващ завършек на 2018-та година. САЩ ще опитат да извършат кацане на Марс в рамките на мисия „ИнСайт“ през есента, а освен това очакваме пристигането на мощната астероидна мисия на НАСА „Озирис-Рекс“ в орбита около Бену. Сега, благодарение на „Маскот“, европейците ще опитат кацане на астероид. Японците също имат три спускаеми апарата „Минерва“, които са монтирани към „Хаябуса 2“ и ще извършат кацания на Рюгу. Китай и Индия планират в края на годината да пратят собствени спускаеми мисии до Луната. Живеем наистина в интересни времена, а спускаемите междупланетни мисии вече не са ограничени само до възможностите на една-две държави.

На илюстрацията: европейският спускаем апарат „Маскот“ каца върху повърхността на астероида „Рюгу“. Image credit : CNES/DLR