Джереми Хънт е новият външен министър

2
179
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Британският премиер Тереза Мей назначи снощи Джереми Хънт за министър на външните работи на мястото на Борис Джонсън.

Джереми Хънт, който от своя страна беше заменен като министър на здравеопазването от Мат Ханкок.

Хънт е верен човек на Мей, като  наскоро си спечели значително увеличение на финансирането за Националната здравна система след конфликт с финансовия министър Филип Хамънд. Заради своя политически стил и характер той е считан за потенциален бъдещ кандидат за лидер.

Оставката на Борис Джонсън задълбочи усещането за криза в правителството и увеличи шансовете на Тереза Мей да се изправи пред вот на недоверие в близките дни.

Тази смяна може да промени баланса по въпроса за Брекзит в екипа на британския премиер. Хънт, който е депутат консерватор и оглавяваше от 2012 г. министерството на здравеопазването, е близък съюзник на Мей за разлика от самоволния Джонсън.

По-рано вчера британското правителство бе разтърсено от оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и на колегата му на външните работи. Причина за тях станаха разногласията в кабинета за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Джонсън и Дейвис са за ясна и категорична раздяла с ЕС, т. нар. „твърд Брекзит“. Хънт, който на референдума през 2016 г. се обяви за оставане на Великобритания в съюза, подкрепя запазването на близки икономически отношения с блока, след като страната го напусне догодина.

През октомври обаче той увери пред BBC, че е променил мнението си по въпроса за Брекзит, отчасти заради разочароващата, по думите му, арогантност на ЕС в преговорите с Великобритания.

 

 

Оставките на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Брекзита Дейвид Дейвис са резултат от разногласия по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей. 

„Имаме разногласия за това кой е най-добрият начин да изпълним общия си ангажимент“, произтичащ от резултатите на референдума от юни 2016 г., когато 52 процента от британците пожелаха страната им да напусне ЕС, заяви Мей пред парламента.

Мей каза, че правителството й ще публикува в четвъртък т.нар. „Бяла книга“ за Брекзита.

По нейно мнение ЕС трябва да подходи по-конструктивно към новото й предложение за Брекзит, защото в противен случай Обединеното кралство ще напусне блока без сделка. Джонсън и Дейвис се оттеглиха от постовете си в знак на протест срещу този план. 

По думите й преходният период от март 2019 г. до края на 2020 г. няма да бъде удължаван. Тя добави, че след напускането Европейският съд няма да има юрисдикция на острова.

Британският финансов министър Филип Хамънд каза днес, че дава пълната си подкрепа за плана на Мей, който включва близки търговски отношения с ЕС след Брекзита. Той заяви, че предложението на Мей „поставя най-напред работните места и защитава благоденствието на страната ни“.

Тереза Мей призова депутатите от своята Консервативна партия да не предизвикват вот на недоверие в нейното лидерство, въпреки широкоразпространеното недоволство от нейните планове за Брекзит, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.

Мей се срещна с „Комитета 1922“ (парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на представителите) в понеделник вечерта, след шокиращите оставки на Дейвид Дейвис и Борис Джонсън. Тяхното напускане хвърли предложенията на Тереза Мей за Брекзит в хаос и разпали слухове, че тя може да се изправи пред съревнование за лидерство.

„Комитетът 1922“ е получил писма от евроскептични депутати призоваващи за вот на недоверие в кабинета на Тереза Мей. Вот на недоверие ще бъде предизвикан ако Комитетът, оглавяван от старшия депутат Сър Греъм Брейди, получи писма от поне 48 депутати.

Достоверен източник от Консервативната партия е заявил, че изглежда „достатъчно сигурно“ тези 48 писма да бъдат събрани, за да се даде ход на лидерско съревнование. Но според вътрешни лица от Уестминстър британският премиер засега се е измъкнала от потенциална заплаха за лидерството си.

Тереза Мей използва срещата си с парламентарната група на своята партия да отправи призив за подкрепа, предупреждавайки че алтернативата на нейното управление е крайнолевият лейбъристки лидер Джереми Корбин на власт. Тя напомни, че разделението в Консервативната партия е довело до смазващото поражение от Лейбъристката партия на генералните избори през 1997 година.

Тереза Мей прекара два часа в парламентарна зала, отговаряйки на въпроси за Брекзит.

След срещата влиятелният член на Консервативната партия и евроскептик Джейкъб Рийс-Мог заяви пред журналисти, че не вярва Тереза Мей да бъде изправена пред съревнование за лидерство.

Далеч от ясно е дали британският премиер ще загуби един евентуален вот на недоверие в бъдеще.

Бунтуващите ѝ съпартийци са далеч от това да съберат 159 консервативни депутати, които ще са им нужни за успешен вот на недоверие.

Въпреки това, една тънка победа би оставила Тереза Мей като уязвим министър-председател и би породила въпроси относно способностите ѝ да се задържи на поста си.