Сърбия все още не е мат в спора за Косово | Temaonline.bg

3
354
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната му по въпроса за Косово се намира в тежка позиция, но все още има шансове. По време на среща с млади шахматисти го помолиха да коментира хода на преговорите с Прищина в игрална терминология.

„Ние бяхме в отчаяна позиция. И продължаваме да се намираме в много тежка позиция. На дъската все още има фигури. Можем да се борим и да се опитаме да достигнем равенство, но това ще е много трудно“, заяви Вучич.

Реагирайки на изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че за него разделянето на Косово означава война, сръбският президент Александър Вучич заяви, че се надява, че няма да има война и че ще се намери решение за косовския въпрос.

Въпреки това, той отбеляза, че всяко забавяне на решението би имало отрицателни последици по други въпроси.

Вучич изрази надежда, че никога няма да се стигне до война и ще се намери някакво решение. Той подчерта, че споразумението е важно.

„Знам, че на хората им е трудно, че желаят да не се говори за нищо, нещата да се проточват, но не може така, защото около други въпроси ще бъдем в по-тежка ситуация“, допълни президентът и подчерта, че е важно да се запази мир, за да може страната да върви напред, но и да се търси решение, което да не опетни образа на Сърбия и ще задоволи държавните и национални интереси.

„Защото, когато се постигне компромис, няма как да бъдете доволни от цялото решение. Няма да е възможно да има прегръдки и целувки“, заключи той.

В сряда в Брюксел премина поредният кръг преговори между Белград и Прищина при посредничеството на Европейския съюз. Президентите на Сърбия и на Косово Вучич и Хашим Тачи по време на преговорите се договориха да подновят диалога за нормализиране на двустранните отношения „до няколко седмици“.

По време на „трудните преговори“ Вучич и Тачи са преразгледали прогреса, направен в дискусиите за работната рамка за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на двустранните отношения.

Президентът на Косово заяви пред медиите:

„Това беше кратка, но едно от най-трудните срещи, които имахме през последните шест години. Сърбия все още вярва, че Косово е част от нея. Грешат, много грешат“.

На свой ред Вучич заяви, че разговорите със сигурност не са били лесни, преминали в сложна и напрегната атмосфера, но все пак е постигнато съгласие по два въпроса.

„Единият от тях е да продължим дискусиите и да се опитаме да намерим общ знаменател за компромисни решения, а другият – да запазим мира и стабилността в отношенията между Белград и Прищина“.

Сръбският президент увери, че няма какво да се добави, освен едно изречение – за това, че „албанците и Хашим Тачи искат да получат всичко, докато Белград се стреми към постигането на компромисно решение“.