Боинг се сблъска със сериозен проблем преди първите полети на корабите Старлайнър

1
243
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 22 Юли 2018

Посещения: 19

22 юли 2018 г. 12:00 ч. В края на месец юни от Боинг са се сблъскали със сериозна аномалия по време на тест на системите за аварийно спасяване на корабите „Старлайнър“, съобщи Арс Текника. По време на изключването на двигателите настъпил нежелан теч на гориво.

Пак по данни от Арс, от Боинг са информирали НАСА, че са намерили възможно решение на проблема, при който няма да се налага скъпоструваща и продължаваща дълго модификация на космическите кораби. По предварителна информация проблемът няма да отложи първия безпилотен тестов полет, но може да доведе до отлагания при полета с астронавти на борда.

Напомням на читателите, че Боинг и СпейсЕкс са двете частни компании в САЩ, които преди няколко години бяха натоварени със задача да превозват хора до „Международната космическа станция“ след приключването на програмата „Космическа совалка“ на НАСА. И докато СпейсЕкс поиска от американската агенция близо $2.6 милиарда долара, конкурентът в лицето на Боинг бе финансиран с $4.2 милиарда. 

Очевидно парите не са всичко на този свят, след като СпейсЕкс е почти в готовност за първия си безпилотен тест, а компанията вече започна да изпълнява норматива си за полети на ракети „Блок 5“ (тази сутрин докладвах, че второто изстрелване на ракета от тази тип завърши с успех). Първият кораб „Крю Драгън“ е на космодрума Кейп Канаверал, а подготовката за полета му тече с пълна сила. Междувременно Боинг продължават да се бавят и да не се справят в срок. Ако има нещо, в което те са по-добри от Мъск, то е, че се оправят по-добре с бюрокрацията на НАСА. Може би затова НАСА изглежда да има повече доверие на Боинг, а не на СпейсЕкс. Същинският въпрос, който трябва да си зададем, е: трябва ли бюрокрацията да продължава да е решаваща? Ще продължи ли НАСА настоява Боинг да са първи при това положение? Времето си тече, а от 2019-та година Русия ще спре да превозва американски астронавти до МКС така или иначе, независимо дали има готов кораб или не. 

Дошъл е моментът, в който трябва да бъде даден приоритет на тези, които изпълняват работата си отговорно и в срок.  

 

На снимката: по-рано през годината техниците на Боинг прикачиха космическия кораб „Старлайнър“ към топлинния щит, който ще го предпазва по време на навлизането в атмосферата. Photo credit : Boeing