Евхаристията – Пречистване или канибализъм | Езотерика и Битие

2
277
Добави коментар
Krasimir_Kurtev
Krasimir_Kurtev

 

Евхаристията или светото причастие е описано в Новият завет. Евхаристията ни отвежда в мистичната библейска картина на Тайната вечеря.

Какво всъщност е Евхаристията?

Според изследователи на Светото писание Евхаристията  е честване вечерта на еврейската Пасха през 33 г.  Но Пасхата била юдейски празник, който се отбелязвал веднъж годишно на четиринайстия ден от еврейския месец Нисан. Празникът Пасха (Pesah) се е чествал от евреите като символично празненство при който  се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството от Египет. Самото събиране около празничната трапеза се нарича Седер 5 дни се наричат „полупразници“.

В Пасхалната агада – книгата, която се чете по време на празника, се казва: “Задължени сме да разказваме за Изхода от Египет и всеки, който разказва по-подробно, е достоен за похвала”, както и “Всеки човек от всяка възраст трябва да гледа на себе си така, сякаш той самият е излязъл от Египет”. Сиреч това е тържествен празник на освобождението и е семеен празник.

Следва да си отговорим на въпросът: Има ли нещо общо между Пасха и Евхаристия? Отговорът може би е в разяснението за самото значение на Евхаристия в превод от гръцки (ευχαριστία) – Благодарност. Сиреч Евхаристията няма нищо общо с опрощение и причестяване.

Евхаристията няма нищо общо с опрощаване на греховете

 За Тайната вечеря откриваме във всички евангелия с изключение на евангелието от Йоан. В неговото апостолско евангелие не се споменава нито веднъж мантрата: „Вземете и яжте. Това представя моето тяло.“ Той взе и чаша и  като благодари в молитва, им я подаде и каза: „Пийте от нея всички вие, защото това представя моята „кръв на договора“, която трябва да се пролее в полза на мнозина, за прощаване на греховете.“ (Матей 26:26–28).  А напротив, Йоановото евангелие е благодарност към Исус, който им дава напътствие преди да поеме към Голготата (Йоан 13)

Всъщност самото свещенодействие при Евхаристията има за цел да благодарим за всичко, що имаме и нямаме – „Поискайте и ще ви се даде“ или Благодарете и ще получите това, което сте заслужили!

Макар и символично Евхаристията е призив към канибализъм, предполага се, че за това повечето християнски секти се възползват от неправилният превод и принасят хора като жертвоприношение.

 

В заключение, едва ли някой счита или си вярва, че като се причести греховете му са опростени… Та нали сме тук на земята, в лоното на всички съблазни, чиито пътища водят само към грях след грях. Ако днес се пречистиш, то само няма и час вече си грешник! Струва си да помислим и върху това.

Послепис: По време на Пасха се яде безквасен хляб, защото квасът е символ на греховността, а нима не ядем ежедневно квасен хляб? Виното пък е било безалкохолно, тоест с много нисък градус – символ на непорочността, а нима не се наливаме с твърд алкохол до самозабрава празнувайки?…