Озеленяване и поддръжка на градини и дворове. Поливни системи. » Поддръжка на райграс и тревен чим.

16
Добави коментар
cecovili
cecovili

Съвети за поддръжка тревни площи с райграс.

Тайната на  перфектния тревният чим от райграс е неговата поддръжка. Грижите за райграса трябва да са редовни и постоянни през целия вегетационен период, поради това те са важна част от поддръжката на градини. Също така, за да имате зелен тревен килим, трябва да имате и необходимите градински инструменти.

Основните грижи за тревните площи са поливане, торене, косене, аереране, вертикулиране и плевене, пръскане със селективни и други препарати. Това означава , че редовно трябва да  следим за водния, хранителния, въздушния режим и режима на косене на райграса.

Поливането на тревата трябва е редовно и дозирано, затова най добре изградите поливна система, ако нямате такава поливайте два три пъти в седмицата , лятото увеличете напояването. През юли и август е добре да достигнете поливна норма от 5 – 6 литра за кв. м. на ден. Полива се през сутрешните и вечерните часове, не оставяйте засушени места и внимавайте да не заблатявате.

Хранителния режим се регулира чрез торенето. Поради непрекъснатото изнасяне на хранителни вещества то е наложително. Много е важно то да се извършва дозирано  и да бъде абсолютно равномерно по цялата площ, не трябва да има по голяма концентрация на тор на нито едно място. Полейте обилно задължително веднага след торенето. При невнимателно торене райграса може да загине. Обикновено торенето започва през март с комбинирани торове през вегетационния сезон се тори с азотни, а  в началото на октомври отново с комбиниран като е добре да има по голямо съдържание на фосфор. Най-добре е да се тори с бавно разлагащи се комбинирани торове богати на микроелементи. Амониеви торове може да използваме по рядко само когато искаме да засилим растежа.

За регулирането на въздушния режим се използват основно два инструмента: вертикулатор и аератор. Вертикулирането де извършва всяка пролет и есен. Вертикултора образно представлява гребло с ножове . Използването му има за цел да разкъса и отнеме част от образувания пласт от мъртви растителни частици. Ефектът от това е много голям понеже водата, въздухът и торовете по лесно достигат корените и освен това се освобождава жизнено пространство

С аератора се пробиват дупки в почвата дълбоки 5-9 см. и широки 0.5 -1 см. С аерирането се постигат същите цели, само че въздуха и водата достигат на по голяма дълбочина.Това мероприятие се прави поне веднъж на няколко години.

Най важното за косенето на тревните площи е да е редовно , тревния чим се коси всяка седмица през активния период. Нормалната височина на косене е 3 – 4 см. При суша и сянка височината на косене се вдига , при влага се сваля. Преди зимния сезон тревата се оставя малко по висока 6 – 10 см.  Старайте се да не косите повече от една трета от височината на тревата. При влажно време внимавайте да не остават сплъстени купчета окосена трева.  Много добър начин за косене е с мулчираща косачка.

За чистота на тревните площи се използват два метода: плевене и пръскане със селективен препарат. Плевенето се използва за премахване на нежеланите житни и най упоритите широколистни плевели, като има и много ефикасен специален инструмент за това. Пръскането със селективни препарати дава резултати само срещу широколистни плевели. При това не трябва да вали или полива 24 часа след пръскане. Много е важно и да се спази точно концентрацията на препарата, защото може да повредим тревния килим или да не получим никакъв резултат. Добри препарати са матон и камбио.

Важна операция за възстановяване на тревния чим е подсяването. То представлява поръсване със семена на влошените участъци от тревата със семена, а върху тях с няколко милиметра торф, почва или пясък. Преди подсяване трябва много добре да се вертикулира, а след него трябва да се валира, нотори и да се поддържат влажни тревните площи.

За добрия вид на зелената морава е много важно и окантването. С него се постигат чисти и хармонични линии на тревния чим, а освен това значително може да се улесни косенето на райграса, като се избегне досадното подрязване на ръбовете на тревата.

Ето някои от най често срещаните проблеми при тревния чим:

Засушаване – аерирайте, подсейте /поръсете със семена, а после с торф/ и поддържайте влажно.

Заблатяване – най вероятно почвата ви е с плитък хоризонт или има лоши дренажни свойства. Ако не можете да поправите това аерирането би подобрило ситуацията и намалете поливането.

Мъхове те са много чест спътник на заблатяването и плитък почвен хоризонт – вертикулирайте, напрашете с железен сулфат / норма 20-30 кг. за декар /, опесъчете и полейте добре.

Неравномерен цвят – най вероятно е от неправилно торене . Торете райграса  равномерно и редовно.

Плевели – пръскайте редовно при сухо време със селективни препарати /най -добре на основата на амидна сол /.

Къртици и гризачи – използвайте уреди излъчващи ултразвук. Ефикасен начин е и да засеете рицин в двора.

Снежно гниене – представлява кафяви загнили петна често с бял или бледорозов налеп – вертикулирайте, напръскайте с железен сулфат, сумилекс или топсин и после подсейте . При поява на кафяви или черни петна пробвайте със същите препарати.

Прочетете още за полагане на тревния чим и изграждането му чрез затревяване и засяване на райграс.

Върни се на начална страница.