Експерименталното лекарство обръща процеса на загуба на коса

1
186
Добави коментар
stupid
stupid

В серия от експерименти с мишки, учени от „Джон Хопкинс“ са използвали експериментално съединение, което успешно обръща процеса на загубата на коса, побеляването на косата и възпалението на кожата, вследствие поемането на много мазнини с храната.

 

Учените твърдят, че съединението спира производството на някои мазнини, наречени гликосфинголипиди или GSL, които са основни компоненти на кожата и други клетъчни мембрани.Текущите проучвания показват, че мишките, хранени с продукти с високо съдържание на мазнини и холестерол, са по-склонни да имат промяна в цвета на козината от черно на сиво до бяло. Освен това те са по-склонни да имат възпаление на кожата и да губят голяма част от окосмението си.

 

Учените от Хопкинс предупреждават, че резултатите при мишките не означават, че същите ефекти ще се появят при хората и за сега няма данни, че използваните от тях съединения биха били безопасни за хората. Но откритията хвърлят светлина върху възможните начини за справяне с косопада и раните на кожата при хора чрез орални или локални лекарства.

 

„Необходими са допълнителни изследвания, но нашите открития дават надежда, че някой ден, ще се разработи лекарство за кожни заболявания като псориазис, и рани, получени в резултат от диабет или пластична хирургия“, казва Суброто Чатърджи, професор по педиатрия и медицина в университета „Джон Хопкинс“.

 

По-стари изследвания сочат, че GSL преобладават в клетките, които изграждат най-горния слой на кожата, както и в клетките, наречени кератиноцити, които спомагат за регулиране на пигментацията на очите, косата и кожата.

 

За да се определи как нарушаването на GSL може да повлияе на външния вид и на цвета на кожата и дали лечението с D-трео-1-фенил-2-деканоиламино-3-морфолино-1-пропанол (D-PDMP) би обърнало всички негативни ефекти, Чатърджи и колегите му генетично са модифицирали група мишки, за да имат атеросклероза, заболяване, при което артериите са запушени от мастни натрупвания.

 

След това учените са хранели една група от мишки с продукти с високо съдържание на мазнини и холестерол и втора група хранена със стандартна храна. Всички мишки в началото на опитите са били на 12 седмична възраст и са били хранени до навършване на 20 седмици.

 

Мишките, които консумирали богатите на мазнини храни, започнали да губят козината си, да образуват лезии по кожата и да побеляват в сравнение с гризачите, които приемали стандартна храна. Тези резултати са станали по-тежки, когато мишките продължиха да ядат богатите на мазнини храни в продължение на 36 седмици, като 75% от мишките са загубили окосмението си и са били покрити с множество лезии.

 

От 20 до 36 седмична възраст мишките и в двете групи получават различни количества D-PDMP в капсула или като течност, докато ядат същата диета. Мишките, които получават 1 милиграм и 10 милиграма D-PDMP в капсула на килограм телесно тегло от 20 до 36 седмици, докато ядат богата на мазнини храна, започнали да възстановяват окосмяването си и цвета на козината, а кожното им възпаление намаляло. Лечението с 1 милиграм D-PDMP в капсула на килограм телесно тегло е толкова ефективно, колкото и 10 милиграма на килограм като течност. Това предполага, че капсулирана форма на D-PDMP е по-добър метод за доставяне на лекарство.

 

„Нашите резултати показват, че западна диета богата на мазнини води до загуба на окосмяването, побеляване и до възпаление по кожата при мишките и ние вярваме, че подобен процес се случва и при мъжете, които губят косата си и косата им побелява, когато ядат храна, богата на мазнини и холестерол“, казва Чатърджи ,

 

Надяваме се, че някой ден в бъдеще това може да означава по-бързо, по-ефективно възстановяване от оплешивяване и побеляване на косата при възрастните хора.

 

 

Снимка: nature.com