УСПЕХ: Автоматичната междупланетна станция Хаябуса 2 освободи два астероидохода Минерва на повърхността на Рюгу!

2
193
Добави коментар
redbul80
redbul80

Автоматичната междупланетна станция на Япония „Хаябуса 2“ засне тази снимка днес малко преди освобождаването на астероидоходите „Минерва“. Горе вляво се вижда сянката, която „Хаябуса 2“ хвърляше върху повърхността на астероида. Photo credit : JAXA

21 септември 2018 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:00 ч. българско време автоматичната междупланетна станция на Япония „Хаябуса 2“ освободи два астероидохода „Минерва 2“ към повърхността на астероида Рюгу. Екипът получи потвърждение за успешната процедура малко след 07:30 ч.

„Хаябуса 2“ започна своето спускане вчера от височина 20 километра. Спускането протече безпроблемно и когато бе достигната височина от едва 50 метра, астероидоходите бяха извадени от контейнера им. Оттук насетне гравитационното привличане на Рюгу би следвало да успее да ги издърпа към повърхността. Ако всичко мине според очакванията, астероидоходите няма да се придвижват на Рюгу с колелета, а посредством специален мотор ще подскачат от едно място на друго. 

За радост на космическите ентусиасти, снимките от спускането бяха публикувани в реално време (виж линка в края на тази публикация). Виждаше се как от 20-километрова височина астероидът е съвсем дребен, а когато „Хаябуса 2“ бе на разстояние само няколко десетки метра от повърхността, космическият апарат хвърляше сянка върху нея! 

Напомням на читателите, че това бе вторият опит на Япония да спусне самоходен апарат върху астероид. Първият бе на 12-ти ноември 2005 година, когато малък астероидоход „Минерва“ бе освободен от борда на първата мисия „Хаябуса“, за да кацне на астероида Итокава. Поради програмна грешка обаче освобождаването бе проведено от височина 200 километра – много по-голяма в сравнение с планираната. Освен това към момента на освобождаването „Хаябуса“ вече се отдалечаваше от повърхността. Така първият „Минерва“ по погрешка отиде в околослънчева орбита.

Този път обаче неприятни изненади нямаше и контейнерът на „Хаябуса 2“ се отвори точно според плана.

Оттук насетне всичко зависи от самите астероидоходи! Да се надяваме, че скоро ще се установят на повърхността на Рюгу и ще започнат да работят според очакванията. Следете сайта през следващите дни за още новини по темата. 

Напомням също така, че днешното кацане е едва първото от множество планирани за тази мисия. Следващото ще е на 3-ти октомври, когато „Хаябуса 2“ трябва да пусне на Рюгу европейския спускаем апарат „Маскот“. Друг японски астероидоход „Минерва 2“ ще бъде пуснат върху астероидната повърхност през 2019-та. И това са само кацанията на вторичните спускаеми апарати. Самата роботизирана станция „Хаябуса 2“ ще извърши неколкократни кацания, за да събере проби. Събраният материал ще бъде изпратен към Земята за по-нататъшно изследване в наземни лаборатории. Завръщането на мисията у дома е насрочено за декември 2020 година. 

Всички снимки от освобождаването: Hayabusa2.jaxa.jp

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/