Нобелова награда за медицина се дава на двама учени от САЩ и Япония за лечението на рака

1
152
Добави коментар
stupid
stupid

Двама учени, Джеймс П. Алисън от САЩ и Тасуку Хонджо от Японияq спечелиха съвместно тазгодишната награда за медицина за „тяхното откритие на ракова терапия чрез инхибиране на отрицателна имунна регулация“, съобщи Нобеловият комитет при Каролинския медицински институт

 

За разлика от по-традиционните форми на лечение на рак, които са насочени директно към раковите клетки, Алисън и Хонджо създават изцяло нов принцип за лечение на ракови заболявания, като подпомагат имунната система на пациента да се справи с рака по-бързо, като атакува туморните клетки.

 

Нобеловото жури казва, че „повече от 100 години учените са се опитвали да ангажират имунната система в борбата с рака“.

 

През 1995 г. Алисън е един от двамата учени, които идентифицират молекулата CTLA-4 като инхибиторен рецептор на Т-клетките (спирачка върху Т-клетките). Т-клетките са вид бели кръвни клетки, които играят централна роля в естествения имунитет на организма.

 

70-годишният Алисън осъзнава потенциала да премахне спирачката, за да бъдат освободени имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на болни от рак. През 2010 г. важно клинично изпитание показва поразителен ефект при пациенти с напреднала меланома.

 

По същото време Хонджо открива протеин на имунните клетки, PD-1 и накрая осъзнава, че също работи като спирачка, но действа по различен начин. В експериментите с животни блокирането на PD-1 също дава обещаващи резултати за борбата срещу рака. Резултатите са впечатляващи, водят до дългосрочна ремисия и възможно излекуване на няколко пациенти с метастазирал рак, каквито случаи са смятани дотогава за нелечими.

 

От двете стратегии, лечението на базата на PD-1 се оказва по-ефикасно и се използва за лечение на рак на бъбреците, на белите дробове, лимфома и меланома. Новите изследвания показват, че комбинирана терапия, насочена едновременно срещу СTLA-4 и PD-1, може да е още по-ефикасна.

 

Алисън казва, че е „горд да получи това престижно признание“. Това е страхотна емоционална привилегия да се срещнем с раково болни, които успешно се лекуват с новите терапии. Те са живо доказателство за силата на науката.

 

Хенджо – „Искам да продължа изследванията си … така че тази имунна терапия да спаси повече пациенти от рак“. 

 

Алисън и Хонджо вече са споделили наградата Tang Prize за 2014 г., обявена за азиатска версия на Нобеловете, за тяхното изследване.

 

Двамата ще споделят Нобелова награда от девет милиона шведски крони (около 1,01 милиона долара или 870,000 евро).

 

Те ще получат наградата от шведския крал Карл XVI Густаф на официална церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел през 1896 г.