УСПЕХ: Европейският спускаем апарат Маскот кацна върху повърхността на астероида Рюгу!

1
214
Добави коментар
redbul80
redbul80

„Хаябуса 2“ направи тази снимка днес, на 3-ти октомври, по време на спускането към повърхността на Рюгу. Вижда се сянката на космическия апарат. Photo credit : JAXA

3 октомври 2018 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Екипът на европейския спускаем апарат „Маскот“ потвърди, че днес той успя да кацне благополучно върху повърхността на астероида Рюгу. Напомням на читателите, че японската автоматична междупланетна станция „Хаябуса 2“ започна своето спускане към Рюгу вчера, на 2-ри октомври. Рано тази сутрин в 05:17 ч. българско време „Хаябуса 2“ успешно стигна до височина 51 метра от повърхността, след което освободи „Маскот“ и той започна свободно падане със скорост, по-малка от тази на пешеходец на Земята.

„От телеметричната информация на спускаемия апарат ние успяхме да потвърдим, че той се е отделил от майчиния кораб и е достигнал повърхността на астероида 20 минути по-късно“, съобщи един от ръководителите на проекта Тра-Ми Хо от немския аерокосмически институт DLR.

До този момент имаме потвърждение, че „Маскот“ вече е започнал да изпраща научни данни. Направени са около 20 снимки, които понастоящем са записани и запазени на борда на „Хаябуса 2“. Понастоящем „Хаябуса 2“ се издига на около 3 километра над Рюгу, за да може да събере всички получени данни („Маскот“ няма достатъчно мощна антена и може да комуникира само с кораба-майка, не и директно със Земята). Общо четири инструмента има на борда на „Маскот“ – освен камерата, това са един радиометър, един инфрачервен спектрометър и един магнетометър. Екипът на мисията очаква спускаемият апарат да се е ориентирал правилно на самата повърхност благодарение на роботизираната си ръка. След като събере нужната информация, „Маскот“ е програмиран да подскочи и да кацне на друго място на Рюгу. Там също ще трябва да събере информация. 

През следващите дни „Хаябуса 2“ ще препрати получените данни към Земята. Надяваме се, че екипът ще е достатъчно бърз, за да качи снимките и да им се радваме всички космически ентусиасти.

Напомням също така, че за разлика от астероидоходите „Минерва“, европейският спускаем апарат „Маскот“ не е екипиран със слънчеви панели. Неговият живот ще е ограничен до този на литиево-йонната батерия, която ще се изтощи след максимум 16 часа. Макар че това може да е разочароващо за мнозина, нека не забравяме, че един предварително програмиран спускаем апарат може да свърши много задачи в рамките на тези 16 часа. Да пожелаем успех на екипа! 

За повече информация: DLR

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/