10 забележителни прилики между Земята и Марс

1
126
Добави коментар
setlans
setlans

Споделете с приятели

Земята и Марс имат неочаквано много прилики. Те имат подобна повърхност, но въпреки че на Марс има вода, кислород и атмосферно налягане, те не са в достатъчно количество, за да се поддържат човешки живот.

Въпреки че считаме Марс за пустош, приликите му със Земята са необичайно много. Именно те са причината, поради която много учени смятат, че един ден можем да колонизираме „Червената планета“.

Марс има четири сезона

Подобно на Земята, Марс също има четири сезона. За разлика, обаче от Земята, където сезоните продължават три месеца, на Марс продължителността им варира.

Марсианската година се равнява на около 687 земни дни. В северното полукълбо на Марс, пролетта продължава седем земни месеца, лятото е шест земни месеца, есента е 5.3 земни месеца, а зимата е малко над четири земни месеца. [1]

Марсианското лято в северното полукълбо е също изключително студено. Често температурата не надвишава -20 градуса по Целзий. По същото време, температурите в южното полукълбо достигат до + 30 градуса по Целзий.

Тези големи разлики в температурите понякога причиняват големи прашни бури.

Марс има свое собствено сияние

Колоритните светлини на Aurora Borealis (Полярно сияние) не са запазена марка на Земята. Полярно сияние може да има на всяка планета, стига да съществуват нужните условия. На Марс също има такова сияние.

Въпреки че на Земята сиянието се вижда под формата на цветни светлини, човек на Марс няма да види нищо. Това е така, защото марсианското сияние излъчва ултравиолетова светлина, която е невидима за човешкото око.

Ние на Земята няма как да имаме марсианско сияние, защото магнитното поле на нашата планета е твърде силно и отклонява в по-голяма степен слънчевия вятър. [2]

Двете планети имат сходна продължителност на денонощията

Денонощие е времето, през което една планета прави пълно завъртане около оста си. Планетите, на които им отнема повече време да се завъртят около оста си, имат по-дълги дни и обратното.

Земята се завърта около своята ос за 23 часа и 56 минути. Юпитер прави това за 9 часа и 55 минути, Уран за 10 часа и 50 минути, а Марс за 24 часа и 37 минути. [3]

Сравнявайки Земята с останалите планети, забелязваме, че единствено Марс има сходна продължителност на завъртане около оста си.

На Марс има вода

През 2015 година, НАСА потвърди, че на Марс има вода. Тогава „Марс Риконъсънс Орбитър“ – мултифункционален космически апарат, откри най-силните досега доказателства, че на Марс има вода, която периодично се стича от топящи се ледници. [4]

Тази година, учените за пръв път откриха доказателства за съществуването на вода в постоянно течно състояние. Те смятат, че това е езеро с диаметър 20 км и е покрито от дебела ледена шапка.

Може би най-интересното при това откритие е, че според учените в това езеро е напълно възможно да има микробен живот.

Марс също има полярни ледени шапки и ледници

Както на Земята, северните и южните полюси на Марс са покрити с ледени шапки. Също така, в северното и южното полукълбо, Марс има и пояси от ледници в централните ширини. Не сме ги забелязали по-рано, защото са покрити от дебел слой прах.

Прахът може да е причината, поради която ледниците не са се изпарили. Учените са установили, че Марс съдържа 150 милиарда кубически метра лед, което е достатъчно, за да покрие повърхността на планетата с лед, дълбок един метър. [5]