Има ли надежда за роувъра Опъртюнити на Червената планета?

2
136
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Има ли надежда за роувъра Опъртюнити на Червената планета?

В края на месец май 2018 година на Червената планета се разрази прашна буря, но това, което учените не подозираха бе силата и мащаба й. До 20-ти юни тя обхвана изцяло Марс, заклещвайки марсохода Опъртюнити в Долината на устойчивостта. Бурята бе изключително силна и дори успя да хвърли толкова много прах в атмосферата на планетата, че от 10-ти юни НАСА изгуби връзка в роувъра си. Като основна причина за това учените посочват невъзможността на марсохода да презареди слънчевите си батерии.

‘Добрата новина е, че от края на месец юли силата на бурята намалява. Това от своя страна дава възможност за разсейване на прашните облаци и съответно достигане на слънчева светлина до марсохода, за да се заредят батериите му’ – споделя Джон Калас, ръководител на проекта ‘Опъртюнити’ от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в град Пасадина, щата Калифорния.

Както вече споменахме, от 10-ти юни няма връзка с марсохода и съответно състоянието му не е известно. Към днешна дата от космическата агенция се опитват да осъществят контакт с роувъра три пъти седмично. В момента, в който атмосферната прозрачност достигне 1.5 единици тези опити ще се увеличат. В тази връзка следва да отбележим, че понастоящем тази стойност е между 2 и 2.5, а по време пика на бурята е достигнала 10.8 единици (с увеличаване на стойността видимостта намалява). Учените допълват още, че след достигане на тази граница (има се предвид 1.5 единици) до края на месец януари 2019 година ще се правят опити за контакт. Ако до тогава все още не се осъществи връзка с роувъра, НАСА ще го обявят за изгубен.

Марсоходът стартира пътуването си към Марс на 7-ми юли 2003 година и от тогава досега е преминавал през не едно и две тежки изпитания, като учените все още имат надежда, че и този път роботът ще оцелее!