Бактериална инфекция при деца и възрастни

1
102
Добави коментар
biomall
biomall

Какво представляват бактериалните инфекции и как да се борим с тях?

Ако в организма проникне бактериална инфекция, симптомите на патологичния процес приличат на признаците за интоксикация, изискват лечение със или без участието на антибиотици. Общото състояние на пациента се влошава, а нарушенията в температурния режим приковават към леглото. Бактериалните заболявания се поддават успешно на консервативното лечение, най-важното е да не се допуска разпространението на патогенна флора.

Какво представлява бактериалната инфекция?

Бактериите са клетъчни паразити, които имат примитивен строеж, а в организма играят ролята на дразнител. Те изпускат токсини, като продуктите на жизнената дейност, отравят органичния ресурс. Бактериалната зараза обхваща група заболявания, провокирани от активността на вредоносни бактерии. Конструктивно, това са едноклетъчни структури, които се характеризират с липса на клетъчно ядро с обвивка, с наличие на здрава клетъчна стена. Бактериалните поражения протичат в острия стадий.

Заразна или не е бактерията?

За да отговорим на този въпрос, трябва да знаем всички съществуващи видове бактериални инфекции и своевременно да преминем диагностика за откриването на възбудителя. Като цяло, тези патогенни микроорганизми са опасни за човека, предават се чрез битов контакт, въздушно-капков и алиментарен път. След проникването на инфекцията в организма се появява възпаление, остра интоксикация, увреждане на тъкани, при това имунният отговор на организма се понижава.

Симптоми на бактериална инфекция

Симптоматиката е сходна с признаците на обща интоксикация на органичния ресурс, съпровожда се с висока телесна температура и силна треска. Патогенната флора сякаш отравя органичния ресурс, като изпуска продукти в здравите тъкани, в кръвта. Общите симптоми на бактериално заболяване са:

Треска; Повишено потене; Остри пристъпи на мигрена; Гадене, по-рядко повръщане; Световъртеж; Обща слабост, немощ; Абсолютна липса на апетит; При децата

Пациентите в детска възраст доста по-често се разболяват от бактериални инфекции, тъй като общото състояние на имунитета им не е най-добро. С отделянето на токсини симптоматиката расте, приковават детето към легло, провокират родителите да си вземат болничен. Ето на кои промени в детското здраве трябва да обърнете особено внимание:

Постоянно капризничене; Сълзливост, вялост; Нестабилност на температурата; Признаци на депресия; Кожни обриви с неизяснена етиология; Поява на бял налеп по сливиците с изразена болка в гърлото. Бактериални инфекции при жените

При респираторни заболявания на дихателните пътища много често става дума за поразяване от бактерии. Като вариант прогресира ангина, фаринфит, ларингит, които са съпроводени с рецидивираща болка в гърлото, по-рядко – с гнойни секрети. Микробите предизвикват следните промени в женския организъм:

Повишаване на температурата до 40 градуса; Задушаваща кашлица с прогресираща хрема; Изразени признаци на интоксикация; Нарушена микрофлора на червата, влагалището; Остри отити в зависимост от локализацията на инфекцията; Пристъпи на диария; Признаци за понижен имунитет. Признаци

За да бъде диагностиката на бактериални инфекции своевременна, трябва да се обърне внимание на първите промени в общото състояние на пациента, да не се позоваваме на обикновената простуда, която „ще премине сама“. Трябва да обърнем внимание, ако:

Посещенията ни в тоалетната зачестят – диария; Усещаме гадене и абсолютно безапетитие; Отслабнем рязко; Температурата ни се повиши над 39 градуса; Усещаме болки на различни места в зависимост от характера на инфекцията и нейната локализация. Как да различим вирусната инфекция от бактериалната?

Няма как да се разминем без бактериологично изследване, тъй като това е основата за диагностицирането и дава възможност да се диференцира грамотно окончателната диагноза. Но възрастният пациент може сам да различи характера, локализацията и огнището на патологията. Това е важно за предстоящото лечение, защото бактериалните увреждания се лекуват успешно с антибиотици, докато патогенните вируси не могат да се убият с антибиотични средства.

Основната разлика между бактериалните инфекции и вирусните е следната: при бактериална инфекция огнището на патологията е локално, при вирусната – по-скоро системно. Патогенните вируси поразяват целия организъм, като рязко влошават общото състояние. Що се отнася до бактериите, те са по-тясно специализирани, например, стремително развиват ларингит или тонзилит. За да се определи вирус в тази клинична картина, е необходимо изследване на кръвта, а за да се открие бактериална флора – изследване на секрет (при инфектиране на долните дихателни пътища).

Видове бактериални инфекции

След възпаление на лигавиците и поява на други симптоми за бактериална патология се изисква чрез лабораторни изследвания да се определи характерът на патогенната флора. Диагностиката се провежда в болница, данните от анамнезата не стигат за поставяне на окончателна диагноза. В съвременната медицина са посочени следните видове инфекции, които имат предимно бактериална флора и предизвикват опасни заболявания:

Остри чревни бактериални инфекции: салмонела, дизентерия, коремен тиф, хранителни интоксикации, кампилобактериоза. Бактериални инфекции на кожата: еризипел, импетиго, флегмон, фурункулоза, хидраденит. Бактериални инфекции на дихателните пътища: синузит, тонзилит, пневмония, бронхит. Кръвни бактериални инфекции: туларемия, тиф, чума, треска. Диагностика на инфекции с бактериален характер

В процеса на размножаване на патогенни бактерии при липсата на своевременна терапия инфекциозният процес придобива хронична форма. За да не станете носител на опасни инфекции, трябва своевременно да минете цялостен преглед. Това са задължително кръвни изследвания, които показват повишен брой на левкоцитите, повишена скорост на утаяване на еритроцитите. Другите промени в биологичната течност на инфектирания човек са:

Високи неутрофилни гранулоцити; Олевяване на левкоцитната формула; Висока скорост на утаяване на еритроцитите.

За да се избегне развитието и разпространението на хронично заболяване, се препоръчват следните видове клинични изследвания:

Бактериологично (изследване средата на обитаване на микробите, създаване на благоприятни условия за оформяне на жизнеспособни колонии в лабораторни условия); Серологично (откриване на специфични антитела в кръвта към определени видове патогенни микроби – под микроскоп се различават по цвета си); Микроскопско (след вземане на биологичен материал се изследва подробно под микроскоп, на клетъчно ниво). Как се лекува бактериална инфекция?

Патологичният процес започва в инкубационния период, продължителността на който зависи от характера на патогенната флора, локализацията и активността и. Основната цел на консервативните методи е да се възпрепятства заразяването на кръвта, да се възстанови общото състояние на болния. Лечението е симптоматично, ето някои ценни препоръки от компетентни специалисти:

Изписването на антибиотици и представители на други фармакологични групи трябва да става само от лекуващия лекар, тъй като някои микроорганизми имат имунитет към едни или други медикаменти. Освен консервативно лечение се изисква да се промени ежедневният режим на хранене, привичен за обикновения живот. Например, полезно е напълно да се откажем от солената и мазната храна, вредните навици и прекалената пасивност. Задължително трябва да укрепим слабия си имунитет. Симптоматично лечение се провежда в зависимост от локализацията на огнището на патологията, на поразената система на организма. Например, при заболявания на дихателната система са необходими муколитици и отхрачващи средства, а при тонзилит няма да се разминем без антибиотици. Антибиотици

Ако става дума за бронхит или пневмония, това са много опасни заболявания и трябва да се лекуват с антибиотици, за да се избегнат неприятни усложнения със здравето както на възрастния човек, така и на детето. Сред страничните ефекти са алергичните реакции, храносмилателните разстройства и не само. Затова изписването на антибиотици трябва да се осъществява само от лекар след диагностика.

Как се лекуват бактериални инфекции без антибиотици?

Симптоматичната терапия при деца и възрастни се провежда по медицински препоръки. Например при борба с главоболието може да се приемат нестероидни противовъзпалителни препарати. На пазара се продават лекарства, които лекуват бактериални инфекции, без да са антибиотици. Посъветвайте се с лекаря си кой медикамент да изберете.

С какво се лекува бактериална инфекция при децата?

В детска възраст при остри инфекции се препоръчва да се пият много течности, да се провежда симптоматично лечение. Добре е да се откажете от антибиотиците, ако заболяването е в началния си стадий и няма вторични микроби. При инфекции на горните дихателни пътища ще е подходящо използването на препарати срещу кашлица, муколитици. При заболявания на гърлото е най-добре да се възползвате от местните антисептици. Болните от менингит трябва да се хоспитализират веднага.

Профилактика

Проникването на патогенна флора в тялото може да бъде предотвратено. За това във всяка възраст се препоръчва да се придържате към следните профилактични мерки:

Профилактични ваксини; Да не се преохлажда продължително организмът; Да се укрепи имунитетът; Да се спазват правилата за лична хигиена; Да се спазват правилата за правилно хранене и от големи, и от малки.