Може ли да избегнем „биберонения” кариес?

1
102
Добави коментар
teokostov
teokostov

Кога да измием за първи път млечните зъбки на бебето?

Млечните зъбки са важни „пазители на място“ за постоянните зъбки и някои от тях остават до 14-тата година на децата. Затова още най-първите зъбки трябва да се мият един път дневно с малка мека детска четка и количество паста с големината на грахово зърно.

Здравето на зъбките зависи от родителите! Ако родителите имат и поддържат здрави своите зъби, то те допринасят с това значително за здравето на зъбите на своите деца! От голямо значение е ролята на родителите като пример за подражание: затова, родители, мийте си зъбите пред или заедно с вашите деца!

Съветите са стоматолози от Сдружението на българските зъболекари:

1. Така нареченият „биберонен“ кариес се появява от подсладени бебешко мляко, детски чай и разредени сокове. Захарта в тях „напада“ млечните зъбки. Затова внимавайте, дали няма „скрита захар“ при напитките.

Най-добре е да научите детето още от началото да пие предимно вода и неподсладени чайове, както и да пие от своята чаша още от първата си годинка.

2. Първият контролен преглед може да се състои веднага след появата на първите зъбки на детето.

3. Да измием зъбките заедно с мама и татко! Миенето на зъбите заедно трябва да се превърне в общ ритуал от ежедневието, веднага щом изникнат първите зъбки на детето. За да се забавляват децата при миенето, е подходящ, напр. , шарен или пясъчен часовник, който отмерва минутките на миене.

4. Важно е родителите да подкрепят децата си при зъбната им хигиена. Фините движения на детето са достатъчно развити, за да мие само зъбките си, едва когато започне да пише четливо и подредено. Това е обикновено след 10-тата година. Разбира се, в началото трябва да покажете на детето как става миенето на зъбките, като му помагате да ги доизмие.

5. Какво е  ДВВ-техника?  Тя показва запомнящо се и просто как малки и големи да си мият зъбите правилно. Трите букви идват от:

„Д“ за дъвкателните повърхности на зъбите – първо се почистват те с търкане с четката – винаги отпред и отзад.

 „В“ за външните повърхности на зъбите – след това почистете външните повърхности на зъбите с кръгови движения и от венеца към дъвкателната повърхност .

„В“ за вътрешните повърхности на зъбите – те се почистват от червено (венец) към бяло (зъби).

Използвайки тази техника, зъбите трябва да се мият поне два пъти на ден – сутрин и вечер след хранене, от 2 до 3 минути – първо горните и след това долните.

6. На всеки три месеца трябва да сменяте четката за зъби с нова, както и след всяко по-сериозно боледуване.