Йога практика или фитнес – кой е по-добрият начин да отслабнете

1
116
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

С все по-забързаното ежедневие, в което живеем, йога практиката започна да заема подобаващо място в живота ни. Постигането на душевно и физическо спокойствие ни кара да се насочваме все по-често към корените на тази древна индуска практика.

Неслучайно упражненията за релаксация на тялото и ума се радват на  голям интерес у нас – свидетели сме на откриването на нови студиа, посещения на гурута в индийската практика и разбира се, масов интерес към практикуването на тази древна система.

Йога гони стреса и депресията и ни кара да постигнем баланс и да живеем в мир със себе си. Сигурно си спомняте как главната героиня на Елизабет Гилбърт в добилата световна популярност книга „Яж, моли се и обичай“ се потопи в древните йога ритуали в далечен индийски ашрам, за да постигне „нирвана“ след разтърсващ емоционален период в своя живот. Е, дали поради подобни причини се насочваме към йога практиките или подтикнати от една доста по-прозаична причина – а именно претовареното ни ежедневие, в крайна сметка това няма особено голямо значение. Важен е резултатът – а ако той съчетава освен душевен мир и физически релакс, намаляване на стреса, както и чисто физически ефекти от практиката, като например намаляване на теглото и лечение на затлъстяването, това безспорно би добавило точки в полза на йога.

Ако целта ви обаче е само да намалите теглото си, може би трябва да се замислите. За разлика от връзката между гимнастиката и намаляването на тегло, които са ясно установени и доказани от практиката, ефектът на йога върху загубата на тегло е все още по-малко ясен, твърдят експертите в областта на здравословния начин на живот.