САЩ обмислят нова дефиниция за пол :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

2
147
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Администрацията на президента Доналд Тръмп готви нова дефиниция на понятието „пол“ – като непроменливо и според биологията на индивида при раждане, а не според неговия избор и самоопределяне. Новината е на „Ню Йорк таймс“. Ако се потвърди – това би объркало живота на около милион и половина американци.

Публикацията се позовава на паметна бележка, до която вестникът е получил достъп. Според нея, министерството на здравеопазването и социалната политика изисква правителствени служби да изготвят дефиниция, която да се основава на науката, да е обективна и да подлежи на администриране. Според проекта, видян от „Ню Йорк таймс“, полът ще се определя като мъжки или женски, неподлежащ на промяна, а евентуални спорове ще се решават чрез генетичен тест.

Ако бъде приета, подобна дефиниция би преобърнала живота на около 1,4 милиона американци, избрали – със или без хирургическа намеса – да принадлежат към пол, различен от този, с който са родени. Това би била най-сериозната промяна с цел ограничаване гражданските права на транссексуалните, отбелязва вестникът. Подобна политика би представлявала завой спрямо провежданата от президента Обама, когато половата принадлежност се възприемаше като резултат от индивидуален избор, а не от биологични дадености при раждането.