Ефективен начин за контрол на теглото (част 1)

1
164
Добави коментар
borola
borola

Проблеми с теглото засягат милиони хора по света. В опитите си да отслабнат, те прибягват към всевъзможни ограничаващи диети, които могат да лишат организма от ценни за здравето хранителни вещества. Освен това нерядко, дори да е постигнато отслабване, крайният резултат може да се окаже връщане на свалените килограми или т.н. йо-йо ефект.

Но има ли начин да се въздейства върху теглото по възможно най-естествения и ефективен начин?

Кои са хормоните, с които се постига контрол на теглото?

Теглото на човек се влияе до голяма степен от определени хормони. Отделни проучвания доказват, че хормоните влияят върху апетита и върху това колко мазнини складираме. Но за да функционират правилно е важно нивата им да са в норма.

Инсулин

Този хормон се произвежда от бета-клетките на панкреаса. Секретира се в малки количества през целия ден и в по-големи количества непосредствено след хранене. Този хормон определя дали кръвната захар да се използва за енергия или да се складира под формата на мазнини.
Инсулинът е основният хормон за складиране на мазнини в човешкия организъм. Когато клетките са резистентни към него, нивата на кръвна захар и на инсулин се покачват драстично. А хронично завишените му нива водят до много здравословни проблеми, включително затлъстяване и метаболитен синдром.

Ето как да се подобри чувствителността към този хормон и да се нормализират нивата му:

Намалете консумацията на захар във всичките ѝ форми
Ограничете въглехидратите
Движете се редовно
Увеличете консумацията на протеини и полезни мазнини

Лептин е хормон, който се произвежда от мастните клетки. Определя се като „хормон на ситостта“, който намалява апетита и създава усещане за насита. Той сигнализира мозъка, когато организмът няма повече необходимост от храна.
Проучване доказва, че хората с наднормено тегло и затлъстяване имат до 4 пъти по-високи нива на хормона, в сравнение с хората с нормално тегло. И противно на очакванията, че по-високите му нива би трябвало да водят до намален апетит и понижаване на теглото, за съжаление хората с наднормено тегло са резистентни към този хормон.

Ето как да се контролират нивата на хормона лептин:

Избягвайте храни и напитки, които причиняват възпаление. Такива са подсладените напитки, захарта, фруктозния сироп и транс мазнините.
Консумирайте храни като риба, ядки, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести храни.
Осигурете си достатъчно сън.
Отслабването също регулира нивата на хормона лептин.

Познат още като „хормона на глада“, грелин се освобождава на празен стомах. Той изпраща сигнал до хипоталамуса, че е време за хранене.
При хората с наднормено тегло и затлъстяване нивата на грелин преди хранене са по-ниски, в сравнение с хората с нормално тегло. Освен това при тези хора нивата му се покачват съвсем леко след хранене. Поради тази причина хипоталамусът не получава ясен и навременен сигнал за ситост и така често се стига до преяждане.

Методи за подобряване функцията на грелин:

Захар – избягвайте напитки, подсладени със захар и глюкозо-фруктозен сироп. Те могат да увредят способността на грелина да сигнализира мозъка след хранене.
Протеини – чрез приема на този ценен макронутриент на всяко хранене, особено на закуска, се регулират нивата на хормона грелин и се стимулира усещането за ситост.

Преглеждания:
611