ИнСайт разгърна слънчевите си панели след кацането и засне ясно изображение на марсианския пейзаж!

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 27 Ноември 2018

Посещения: 22

Камерата IDC (Instrument Deployment Camera) на борда на „ИнСайт“ засне тази снимка днес. Изображението бе предадено към Земята посредством автоматичната междупланетна станция „Марс Одисей“. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

27 ноември 2018 г. 05:30 ч.

Светослав Александров. Спускаемата мисия на НАСА „ИнСайт“ изпълни най-важната стъпка след успешното кацане снощи – разгръщането на слънчевите панели. Без тях няма как бордовите батерии да бъдат презаредени. 

„Екипът на „ИнСайт“ ще може да си почине по-леко тази нощ, след като сега знаем, че слънчевите панели са разгърнати и презареждат батериите“, съобщи ръководителят на проекта Том Хофман от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. „Това бе един дълъг ден за екипа. Но от утре започва вълнуващ нов етап за „ИнСайт“: дейностите на повърхността и началото на разгръщането на инструментите“.

„ИнСайт“ е екипирана с два слънчеви панела, всеки с диаметър 2.2 метра. Панелите могат да осигуряват между 600 и 700 вата електроенергия всеки ден, в който небето е ясно. На Марс често има пясъчни бури, които периодично затрупват спускаемите мисии с прах, но дори и при замърсяване се очаква панелите да осигуряват между 200 и 300 вата дневно. Дизайнът на панелите е взаимстван от този на мисията на НАСА „Феникс“, която изучаваше полярните области на Марс през 2008-ма година. Очакваме „ИнСайт“ да работи в продължение на поне една пълна марсианска година, което се равнява на две земни години.

Междувременно спускаемата мисия засне първото си ясно изображение на околния пейзаж. През следващите няколко дни „ИнСайт“ ще разгърне роботизираната си ръка и ще заснеме още детайлни снимки на повърхността, за да могат инженерите да решат къде да позиционират научните инструменти. Ще отнеме между два и три месеца преди тези прибори да се разгърнат напълно и да изпратят данни за вътрешната структура на Марс. Но междувременно мисията ще активира метеорологичните си сензори и магнетометъра, за да получи детайлна информация за  условията на мястото на кацане – равнината Елизиум. 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/