Добър сватбен фотограф – как да го познаем

1
220
Добави коментар
atelion
atelion

Споделете

Винаги съм харесвала фотографията. За мен тя е като въздуха, който дишам. Учила съм и съм работила единствено в тази сфера – от фоторепортер за различни медии до собственик на малко студио. Днес всеки смята, че може да снима. Но дали е така? Затова смятам, че ще е от полза да се запознаете с основните отличителни белези на един добър сватбен фотограф.

Качества на добрия сватбен фотограф

Как да различим фотографа от добрия сватбен фотограф? Сигурно бихте приели някои съвети как да разберете това.
Предстои Ви сватба. И искате да запечатате най-хубавите моменти от този вълшебен ден. Затова вече сте разгледали десетки сайтове, стотици снимки и сте се сблъскали с различни стилове на снимане. Как да направите правилния избор?

Съвет:  не избирайте човека, който ще запечата най-очаквания и романтичен ден в живота Ви, само на базата на  лични симпатии. Или пък ръководейки се единствено от бюджета, който сте определили.

Докато разглеждате различните сайтове, се опитайте да си представите, че това сте вие. И тук стигате до Изборът.

Кой да изберем и защо?

 

Сватбената фотография, обединява няколко фотографски стила. Първият и най-важен знак е стилът на снимане. Романтичен и репортажен – харесва ли Ви?

Сега е много модерно да се снима на хаос без идея. Да се правят безброй повтарящи се кадри, които наподобяват видео. Но човек се уморява, дори отегчава да гледа подобно нещо. Количеството  направени снимки не означава качество.

Добрият фотограф няма да си позволи да даде десетки еднакви и повтарящи се снимки. Той търси различни гледни точки, долавяйки състояния и емоции. Щастие, любов, изненада, провокация, закачка…

Всичко това уловено от обектива, разказва историята на Вашата сватба. И я прави незабравима.

Правете необвързващи срещи

Личният контакт е много важен. Трябва да се чувствате удобно с човека, който ще е непрекъснато до Вас в този специален ден. Все пак го пускате в дома си!

 

Добрият фотограф, когато види Вашата сватбена програма, ще е наясно какво предстои.

Различните локации за снимане в празничния ден, как да използа всеки един промеждутък в програмата, непредвидените затруднения, които ще изникнат най-неочаквано…

Когато си подготвен за това, няма нужда от допълнителни кахъри. Фотографът ще Ви даде безценни съвети, базирани на натрупания опит.

Разглеждайте цели сватби

Добрият фотограф няма да се притесни да ви покаже цялостно заснета сватба. Всеки може да направи 10 добри снимки от 1000 и повече кадъра, които Вие ще видите в някой сайт. Но запомнете: това не е достатъчно.

Така ще добиете представа от стила и работата на фотографа. Професионализмът личи като разгледате 3 пълни сватбени галерии от първия до последен кадър.

И така докато откриете вашия сватбен фотограф. Тогава си казвате – „Да, това е което търсим!”

 

Друг важен момент е да се улови индивидуалността на младоженците. Какво имам предвид? Може някои дестинации, места за фотосесии или ресторанти да съвпадат при различните сватби, но добрият фотограф ще направи така, че да изглеждат все едно са снимани на съвсем различно място.

Много важно е да се има предвид, че бъдещите младоженци са нормални хора, а не модели. Някои от тях може дори да застават пред обектива за първи път. Точно в този момент фотографът ще бъде Вашият главен режисьор, огледало и помощник в позирането.

Добрият фотограф трябва да извади на показ най-привлекателните Ви черти. Професионалистът не би се притеснил да Ви сподели, ако е забелязал по-трудни черти за снимане. Той ще Ви обясни точно как да застанете, за да се получат наистина красиви кадри.

Това е само малка част от качествата, които трябва да притежава добрият сватбен фотограф. Дано сме успели да Ви бъдем полезни.

 

На всички бъдещи младоженци пожелаваме любов и да намерят СВОЯ фотограф!