Защо Nvidia загуби половината от стойността си

1
159
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

В един отрезвяващ анализ на пазара на видеопроцесори Danny Crichton показва проблемите на технологичните гиганти и по-малките им конкуренти.

На 1 октомври цената на акция на Nvidia беше $289,36. Днес е $148,90. Това означава, че за малко над два месеца компанията се е смалила почти двойно, ако гледаме пазарната ѝ стойност.

Това не се случва лесно или пък често, особено при дългогодишни лидери на пазара. Danny Crichton от TechCrunch е написал интересна статия за трите причини, които според него са довели до такъв бърз разпад.

Следва преразказ на въпросната статия. 

Мнението на Danny е следното – в момента всички фактори на пазара играят срещу Nvidia. Резултатите показват, че дори един силен и устойчив технологичен гигант може да претърпи много сериозни щети, когато няколко фактора са срещу него.

Основната дейност на Nvidia е производството на графични процесори, които се използват при гейминг и програми за дизайн. Това по начало не е бизнес, който може да изчезне, да загуби стойност или да бъде откраднат бързо, а Nvidia на всичкото отгоре има и значителен дял от пазара – проучване на Steam през юли (преди пускането на Turing процесорите) показва, че 76.4% от анкетираните геймъри използват Nvidia видеокарти.

Както обаче се вижда, този пазар е сравнително тесен, затова Nvidia продава продуктите си и в други сфери – изкуствен интелект / машинно обучение, автономни автомобили и crypto hashing.

Покрай възхода на криптовалутите чиповете на Nvidia бяха много търсени. Това оказа силно влияние върху растежа на компанията – през Q3 2013 приходите на компанията са 1.05 милиарда долара, през Q3 2015 – 1.31 милиарда, което е сравнително бавен темп на растеж. За последната четвърт обаче Nvidia обяви приходи от 3.2 милиарда долара, което е значителен растеж, главно причинен от развитието на крипто сектора. Това, разбира се, доведе до покачване на стойността на компанията.

В момента нещата са много различни. На първо място, стойността на крипто пазара се срина значително, което доведе и до спад в продажбите на този фронт. Може да се каже, че Nvidia не понася чак толкова тежки удари, за разлика от например Bitmain –  компания, чието главно производство е специализирани чипове за крипто операции. Щетите, които Nvidia поема, се изразяват в липсата на растеж в последните 3 четвърти, за които приходите на компанията остават почти непроменени със стойност около 3.1 милиарда долара.

Криптовалутите не са единствената пречка пред Nvidia – по-зорки наблюдатели на пазара забелязват появата на директни конкуренти измежду новопоявили се претенденти и опитни ветерани. Най-големите проблеми се очакват от компании, които дори ползват услугите на Nvidia, като Facebook, Apple, Google и Amazon, които са на различни стъпки по пътеката към собствено производство на чипове. Nvidia очевидно има повече знания и опит конкретно в тази сфера, но предстоящите ѝ конкуренти познават продуктите си, следователно начина, по който ще се ползват чиповете, много по-добре.

В картинката влизат и геополитическите отношения на световния пазар. Тук се цитира откъс от публикация на The Wall Street Journal на Dan Strumpf и Wenxin Fin:

Управленците на Nvidia наблюдават търговските битки между Китай и Щатите с безпокойство, защото могат да ограничат достъпа на компанията до потребители на китайския пазар. Почти 20% от приходите на Nvidia, 9.7 милиарда за миналата година, са от Китай. Много от чиповете й се вграждат в други продукти именно там, а и има инвестиции в развиващата се сфера на китайския изкуствен интелект.

Пречка може и да представлява факта, че именно поради такива търкания Пекин се грижи да развива вътрешното производство на чипове, което подкопава бизнеса на Nvidia. 

Как може да загубиш половината от стойността на компанията си за 2 месеца? С помощта на криптовалути, потребителите си и Китай.

 

Източник: TechCrunch