Затлъстяването в по-голяма степен е отговорно за развитието на стеатоза, отколкото злоупотребата с алкохол

1
172
Добави коментар
borola
borola

Много хора биха посочили алкохола като основен рисков фактор за развитие на стеатоза (мастен черен дроб). Оказва се обаче, че има и други предразполагащи фактори, действащи по-силно дори от умерената алкохолна консумация и това са затлъстяването и натрупването на наднормени килограми.

Група учени са провели тримесечно проучване с участието на 50 мъже и жени, разделени на две групи според теглото си. В периода на изследването жените са консумирали по чаша вино, а мъжете по две, дневно. Преди и след началото на проучването участниците са преминали през изследване за установяване мастното съдържание в черния им дроб. Като краен резултат, след три месеца е отбелязано, че при хората с нормално тегло не е отчетена промяна на чернодробното състояние или на чернодробните трансаминазни ензими, но при тези с наднормено тегло е установено завишено количество на мастните отлагания в черния дроб. Това е насочило учените към заключението, че затлъстяването е сериозен предразполагащ фактор за развитието на стеатоза.

По отношение на заключението на екипа, провел изследването, е удачно да се спомене препоръката им за водене на активен начин живот като мярка за избягване на затлъстяването и неговите усложнения като развитието на мастен черен дроб. Те не отричат напълно умерената консумация на алкохол, стига да се полагат достатъчни грижи за поддържане функционалността на черния дроб.

Резултатите от посоченото изследване могат да послужат като добър ориентир за това колко важно е поддържането на здравословно тегло и колко силно корелира то със здравето на черния дроб. Ето защо, ние препоръчваме на хората с проблеми с теглото приема на продуктите Хептен и Калорекс. С тези продукти всеки може да каже „сбогом“ на затлъстяването и, освен всичко друго, да позволи на черния си дроб да функционира по-пълноценно и безпроблемно.

See more

Предишна:Как да не претоварваме черния си дроб

Back:
Всички

Следваща:Чернодробна стеатоза – всичко, което трябва да знаете за нея (част 1)