Раковски се готви за посещението на папа Франциск :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
122
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В Раковски започна подготовка за посрещането на папа Франциск, който ще посети града на 6 май.

Заради визитата на Светия отец правителството отпусна на общините 2,5 милиона лева за ремонт на улици.

От местната администрация вече обмислят подарък за папата, като ще обявят конкурс за картина.

Средствата, отпуснати от правителството, бяха гласувани в края на миналата година, след като бе потвърдено посещението на папата в София и Раковски. В града с най-много католици у нас голяма част от улиците се нуждаят от ремонт.

„Девет улици са предвидени за рехабилитация, като основната част са в град Раковски и има още в селата Белозем и Стряма“, заяви пред БНТ Павел Гуджеров, кмет на община Раковски.

При подходящо време ремонтните дейности ще започнат в края на януари. Други четири улици също ще бъдат рехабилитирани със средства по европейска програма. Заради визитата на Светия отец през май в града се очаква да дойдат много вярващи от страната и чужбина.

При посещението си в Раковски папа Франциск ще отслужи открита молитва тук на площад България, а след това ще даде първо причастие в църквата „Пресвето сърце Исусово“.

Местните хора, които се вълнуват от предстоящата визита, с трепет си спомнят и за посещението на покойния папа Йоан Павел Втори през 2002-ра година в Пловдив.

Обявен е конкурс сред местните художници за нарисуване на картина на църквата „Пресвето сърце Исусово“, където папата ще благослови младите католици.

Очакванията са кортежът на папата да премине покрай санираните блокове в града, на един от които е изобразен предшественикът му Йоан Павел Втори. А надеждите на местните хора са папа Франциск да измоли благословия за всички в Раковски.