Екипът на китайската лунна мисия публикува първите панорамни снимки от обратната страна на Луната!

1
241
Добави коментар
redbul80
redbul80

Фрагмент от панорамното изображение на „Чанг’e 4“. Натиснете тук, за да свалите цялата 360-градусова панорама (ще се отвори в нов прозорец). Photo credit : CNSA/CLEP

11 януари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Екипът на китайската спускаема мисия „Чанг’e 4“, която на 3-ти януари извърши първото в историята на човечеството меко кацане върху обратната страна на Луната, публикува днес 360-градусови панорамни изображения. 

През последните няколко дни се случиха и някои интересни събития. Най-важното от тях е, че луноходът „Юту 2“ бе поставен в състояние на хибернация в периода между 6-ти и 10-ти януари. В този период бе лунното пладне, когато температурите на мястото на кацане бяха много високи и екипът реши да се подсигури срещу евентуална повреда от прегряване. Вчера „Юту 2“ бе изведен успешно от състояние на хибернация и продължи работата си. 

360-градусова панорама. Photo credit : CNSA/CLEP

В близко време очакваме „Юту 2“ да се завърти, а неговите собствени камери да направят изображения на спускаемия апарат „Чанг’e 4“. Надяваме се те да бъдат публикувани скоро.

Китайската космическа агенция „Синхуа“ публикува информация и за международното сътрудничество на Китай, което позволи реализацията на лунната мисия. На първо място, спускаемият апарат е екипиран с четири инструмента, разработени от Германия, Холандия, Швеция и Саудитска Арабия. Второ, осигурено е сътрудничество между Китай и Русия за монтирането на радиоизотопен топлинен източник, който ще предпазва мисията по време на дългата нощ на Луната, която е еквивалентна по време на 14 земни дни. Трето, наземни станции в Аржентина и на Европейската космическа агенция подсигуряват радиоконтактите с лунохода и спускаемия апарат.

Може би най-голямата изненада за мисията обаче е двустранното сътрудничество между САЩ и Китай – то е почти безпрецедентно в историята на съвременната космонавтика, тъй като американските политици са прокарали законопроект, изрично забраняващ на НАСА да работи с китайските учени поради висок риск от шпионаж. И въпреки това сътрудничеството е факт – американската съвременна лунна мисия „Лунър Риконисънс Орбитър“ е изучила мястото на кацането на „Чанг’e 4“ и е предоставила данните на китайците, а китайските екипи са дали подробна информация на американците за точното време на кацането и мястото на спускане.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/