Витамин B12 – верен съюзник срещу анемия

1
260
Добави коментар
borola
borola

Ползите от приема на витамин B12 за здравето не са мит. В тази публикация ще съберем най-важната информация за мощния витамин и ползите му при хора, страдащи от анемия.

Ползи от приема на витамин B12

В миналото витамините от група B са смятани за един витамин, докато по-късно е доказано, че са различни по химичен състав витамини. Витаминът с номер 12 е изключително ценен за здравето и с недостиг на приема му идват и редица здравословни проблеми.

Витамин B12 спомага за процеса на кръвообразуване

Той играе важна роля за образуването на червени кръвни клетки (еритроцити). Здравите червените кръвни телца са малки и кръгли. При дефицит на витамин B12, се уголемяват и приемат овална форма. Тази промяна възпрепятства движението им, което е причина за поява на анемия. При страдащите от анемия, недостатъчността на еритроцити пречи на преноса на кислород към органите и тъканите. Затова и анемичните хора изпитват хронична умора и физическо безсилие.

Сред редицата ползи на известния витамин са укрепването на костите и превенцията на остеопороза. В проучване с над 2 500 участници е достигнато до заключение, че дефицит на витамина води до ниска костна минерализация. Това прави костите податливи на фрактури, което увеличава значително риска от остеопороза.

B12 се грижи за здравето на нервната система

Витаминът подобрява настроението като спомага за синтеза на серотонин (хормона на щастието). В този смисъл, учени твърдят, че дефицит на витамин B12 предразполага към изпадане в депресивни състояния.
Още ползи той носи и на мозъчната функция. Проучвания показват ролята на витамин B12 в подобряване на паметта и превенция на загубата на неврони, която се асоциира с деменция. При хора в начален стадий на заболяването, комбинацията на витамин B12 с омега-3 мастни киселини, забавя загубата на памет.

Витамин B12 и сърдечно-съдово здраве

За здраво сърце е необходимо да си набавяме достатъчно витамин B12. Той предпазва от сърдечно-съдови заболявания, като намалява завишените нива на хомоцистеин. Счита се още, че витаминът регулира нивата на холестерол и високото кръвно налягане. Това спомага за избягване натрупването на плаки в артериите и възпрепятства появата на атеросклероза.

Витамин B12 – още ползи за организма

Витамините от група B се грижат за имунната, нервната и храносмилателната системи. Сред многото ползи на витамин B12 се нарежда и подпомагането на метаболизма и огромната му роля в доброто храносмилане. B12 конвертира приетите въглехидрати от храната в глюкоза, която организма използва за енергия. Витаминът се грижи и за здравето на чревната флора. Поддържа нивото на полезни бактерии и елиминира вредните такива. С други думи, съвкупността от благоприятни действия на витамина, стимулира защитните сили на организма.
Приемът на витамин B12 укрепва косата, кожата и ноктите. B12 участва в репродукцията на клетките, а дефицитът му причинява редица дерматологични проблеми. Сред тях са хиперпигментация, чупливост на косата и ноктите, стоматит.

Консумирайте храни, богати на витамини от група B

Предлагаме ви списък с храни, които да добавите към здравословния си режим за оптимален прием на витамини при анемия.

Месо: телешко, агнешко, пуешко, пилешко
Черен дроб
Риба: херинга, риба тон, сьомга, скумрия, сардини, пъстърва
Миди, скариди и раци
Мляко и млечни продукти
Яйца
Плодове, богати на витамини от група В: пъпеш, кайсии, праскови, авокадо, манго, папая
Зеленчуци, богати на витамини от група B: броколи, моркови, тиква, чушки, сладки картофи

При наличие на анемия – набавете си достатъчно количество витамин B12

При състояние на анемия, спазването на балансирана диета, включваща желязо и витамин B12, е задължително. За да си набавите достатъчно количество от важния витамин, специалистите съветват да приемате Фоливит Феро/Folivit® Fero. Този естествен продукт залага на силна комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин B12. Приемът му спомага за правилното кръвообразуване и е нужната добавка за преборване на анемията. Фоливит Феро се препоръчва и след раждане, бременност и кърмене, кръвозагуба при силна менструация, при хемодиализа, инфекции и кръводаряване. Приемът на Фоливит Феро е 1 капсула, веднъж дневно след хранене. Фоливит Феро може да се приема в началото на бременността, като приемът продължи до 3 месеца след раждането.