За малките пъпчици при бебетата – потница – 1 част

1
171
Добави коментар
biomall
biomall

Профилактика и лечение на потница

Колкото и да се грижите за нежната кожа на бебето, няма как да я предпазите от всички дразнения. Потницата при новородените може да възникне при прегряване, при неправилно използване на пелените, детето може да е с чувствителна кожа, склонна към раздразнение и обриви. Във всеки случай, трябва да разберете какви са причините за появата на тези пъпчици и да предприемете необходимите профилактични и лечебни мерки.

Какво е потница?

Фактът, че потницата при новородени е често срещано явление, едва ли ще Ви успокои. Трябва задължително да се борите с нея, а най-добре – да не допускате да се появи.

Потницата е раздразнение на кожата, което възниква при прекалено отделяне на пот и недобро проветряване на кожата. По-просто казано, при прегряване и повиване кожата на детето се възпалява и се покрива с дребни пъпчици. Може да са червени, розови и бели, под формата на малки мехурчета.

Как изглежда потницата?

За да не бъркаме алергичния обрив с потницата при новородени, ще опишем как точно изглежда обривът от потта:

Червен обрив може да се наблюдава най-често под пелената или в гънките на кожата на крачетата или ръчичките на новороденото. Малки пъпчици покриват зачервени и раздразнени участъци на бебешката кожа. Бебето изпитва сърбеж, дори болки, при по-топло възпалението се увеличава. Класическият тип потница се изразява в многобройни малки бели или перлени мехурчета на гърдите или гръбчето, кожата се лющи; Гнойни жълтеникави мехурчета – това вече е показател за инфекция. Може да сърби, да боли при допир. На мястото може да се появи червен обрив при разчесване и инфектиране на раничките; Големите мехури или, както е прието да се нарича това явление – дълбока потница, може да достигнат 3 мм. в диаметър, наличен е сърбеж и дискомфорт. Това явление е индивидуално, има риск от инфектиране с бактерии или гъбички.

За разлика от алергичния обрив, пъпчиците от пот винаги се съпровождат с лющене и представляват група пъпчици-мехурчета.

Запомнете! Обривът по лицето е признак за алергична реакция, а не за потница!

Къде обича да живее потницата?

Тъй като потницата се появява заради проблем с потоотделянето, както вече се досетихте, най-разпространеното място, където се намира, са гънките на кожата:

В сгъвките на меките крачета и ръчички на бебето; Вратлето на бебето все още е много късо, така че този тип пъпчици често се срещат в тази област; Обривът по гърба също е показател за прегряване; Областта под пелената, при това не само коремчето, а и горната вътрешна част на бедрото. Задната част на главата на детето. Причина за появата на ситните пъпки

Основната причина за появата на потница при новородените е усилената работа на мастните им жлези заради прегряване и недостатъчно проветряване на бебешката кожа. Трябва да знаете в кои ситуации се получава това:

Фактор, който не зависи от Вас – физиологичен е. При малките човечета не работят все още както трябва мастните жлези, освен това кожата им е много нежна и ранима, раздразва се много лесно; Не трябва да полагате прекалено големи грижи за бебето: ако го увивате в топло време, може да провокирате появата на ситния обрив; Ако не се спазват простите хигиенни правила, последиците са лоши, вместо леко зачервяване може да се развие гнойна или дълбока потница; Мокрите кърпички, независимо колко щадящи са те, не могат да заменят миенето на бебето с обикновена вода. Между другото, при много бебета дразнението е предизвикано точно от такива мокри кърпи; Причина за възникване на потница, особено в първите месеци от живота на детето и през лятото, може да бъдат пелените. Никой не Ви убеждава да се откажете от този помощник-чудо, но задължително сменяйте пелената на всеки 3 часа и при всяко изхождане по голяма нужда, като използвате хигиенни средства; Синтетичните дрехи от гардероба на детето ги оставете за фотосесии. Хубавото си е хубаво, но тъканта, която не „диша“, запарва кожата като найлон, а вследствие на това може да възникнат пъпчици по бебешката кожа от глава до пети; Мазилата, кремовете и лосионите, дори и от най-натуралните съставки, при неправилното им използване предизвикват дразнене на кожата. Под пелените не трябва да мажете бебето с мазни козметични средства – това директно може да предизвика обрив и сърбеж; Наднормените килограми за опасни за здравето още от пеленаческа възраст. В този период те се проявяват под формата на апетитни гънки на кожата, които са най-честото място за възникването на ситен обрив.

Елиминирането на изброените фактори от живота Ви и този на Вашето дете ще помогне да избегнете запознанството Ви с потницата. Но дори и най-грижливите майки може да сгрешат и ако забележите раздразнение, може да се отървете бързо от това. Как? Разберете от втора част на нашата статия.