Хемороиди – можем ли да се справим с това сами?

1
234
Добави коментар
biomall
biomall

Алтернативни методи в помощ при хемороиди

Трудно се живее с пулсираща болка. С хемороиди дори и най-простите действия – да седнем, да станем, да идем до тоалетната – се превръщат в истинско мъчение. Мисълта за това, че в това състояние са почти 12.5% от населението, не ни облекчава. Каква е тази болест и как да се избавим от нея?

Причини за възникването на хемороиди

В много от случаите този проблем се появява заради нарушено кръвообращение в областта на малкия таз – когато поради някакви причини е нарушен оттокът на кръвта по вените на правото черво. Напрежението при дефекация, запекът, диарията, бременността – всички тези състояния могат да доведат до разтягане и отичане на стените на съдовете, което предизвиква появата на хемороидни възли. Тези възли могат да са както вътре в правото черво, така и отвън, около аналното отверстие (в последния случай те могат да се видят с невъоръжено око).

Можем ли да се излекуваме вкъщи?

Най-лесно заболяването се поддава на лечение на първи стадий, когато патологичните изменения в тъканите на стените на правото черво и ануса не са големи. Ако хемороидите са преминали в трети или четвърти стадий, които се характеризират с изпадане на възлите навън през ануса (при трети все още можем да се избавим от това сами, но при четвърти – вече не), можем да се избавим от това състояние само хирургично. Или да чакаме чудо. Но, както сочи опитът, чудеса се случват много рядко.

Значи ли това, че в домашни условия не можем да лекуваме хемороидите? Не, не значи! Първо, лечението на хемороиди в първите два стадия е консервативно. Това значи, че се лекуват предимно с лекарства, спазване на правилата за хигиена и промяна в режима. Второ, при всички стадии на развитие – от първи до четвърти – се провежда симптоматично лечение, което помага да се намали болката, сърбежът, възпалението в областта на аналното отверстие и дори до известна степен да се смалят възлите. Разбира се, лечението на хемороиди вкъщи може да се прилага само след уведомяването и одобрението на лекаря. Ето няколко начина, които можете да опитате:

Рецепта от неизвестна знахарка срещу хемороиди

Много често към тази неизвестна знахарка се обръщали хора с молба да излекува хемороидите им, тъй като медицинските препарати, които си купували от аптеката, премахват болката за известно време, но не лекуват. Тя имала една рецепта, благодарение на която е излекувала повече от хиляда човека, страдащи от всякакъв вид хемороиди във всяка степен. И най-важното е, че след няколко дни кървенето изчезвало, а след седмица забравяли, че изобщо са боледували.

И до ден днешен щяха да я посещават, ако един от тези хора не беше разгадал коя е билката, която използвала тази знахарка. Оказало се, че използвала лопен, наричан още „царски скиптър“. Днес можете да се лекувате и вкъщи по рецептата на тази знахарка. Трябва просто 3 пъти на ден да сварявате цвят (свеж или сушен) от това растение и да го пиете като чай. И само след седмица напълно ще излекувате хемороидите си.

Чесново мляко срещу хемороиди

Чесънът притежава разреждащи кръвта свойства, подобрява нейното качество, профилактично средство е срещу атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, възпрепятства утаяването на вредния холестерол по стените на съдовете. Тези и други полезни свойства на чесъна го правят прекрасно средство за помощ при много заболявания, отдавна се използва в източната медицина. Сред народните методи за лечение на хемороиди отделно внимание е заслужило чесновото мляко, затова ще Ви дадем някои рецепти:

Две глави чесън се изчистват от грубата обвивка, без да се разделят скилидките. След това се варят в тенджера в 200 мл. мляко за 30 минути, докато чесънът не стане мек и не се пробожда лесно с вилица. Чесновото мляко се охлажда и се приема по една супена лъжица след всяко хранене. Лечебният курс е 10 дни, при нужда се повтаря след двуседмично прекъсване. Изчистете една глава чесън, разделете скилидките една от друга, пет от тях обелете и рендосайте. Добавете в получената еднородна смес 200 мл. мляко и оставете за два часа на студено. Пийте от чесново-млечната смес три пъти на ден по половин чаена лъжичка в продължение на седмица. Ако е необходимо повторете след тридневно прекъсване. Най-лесният начин да използвате чесън с мляко за премахване на съдовите спазми и за подобряване на кръвообращението е да ядете по три скилидки на ден – по една след всяко хранене, с чаша мляко.

Противопоказанията да използвате чесън срещу хемороиди са стомашната язва и гастрит при обостряне, възпаление на панкреаса. През бременността трябва да внимавате с чесъна, препоръчва се с лечебни цели да се използва в това състояние само след консултация с лекар.

Морски зърнастец (масло)

Маслото от морски зърнастец е много ефективно народно средство за лечение на хемороиди, което е безопасно дори и при бременност, когато не трябва да се използват други антихемороидни средства.

Морският зърнастец е богат на органични киселини, дъбилни вещества и витамини, подпомага обновяването на засегнатите тъкани. Намалява болките благодарение на противовъзпалителното си действие, премахва кървенето и дискомфорта, спира увеличаването на хемороидните възли. Витамин С от състава на маслото от облепиха (другото име на морския зърнастец) е необходим за синтеза на колаген, който тонизира и укрепва кръвоносните съдове. Съдовите стени стават по-устойчиви към разтягане и увреждане, кървенето спира, нови възли не се образуват. Дъбилните вещества намаляват реакциите на възпаление в поразените съдове, намаляват отока и болката. Полиненаситените мастни киселини в състава на това масло – стеаринова, линолова, палмитинова  и олеинова – подобряват реологията на кръвта, възпрепятстват застоя ѝ по вените в малкия таз.

Как се използва маслото?

Добри резултати дава комплексното използване на това масло – вътрешно и външно за възпрепятстване образуването на нови възли и преустановяване растежа на вече съществуващите такива. Ефективността на морския зърнастец може да повиши специална диета, богата на влакнини от зърнени храни, зеленчуци, сухи плодове, която предотвратява запеците.

Облепиховото масло се пие веднага след ставане от сън на гладен стомах, достатъчна е една супена лъжица на ден. Първото хранене трябва да е минимум половин час след това.

Компресите и превръзките с масло от зърнастец върху болезнените участъци подпомагат разреждането на хемороидните възли, възстановяването на увредените съдове. Прилагат се директно върху хемороидните образувания, като превръзките се сменят три пъти на ден. За през нощта трябва да поставите памук, напоен с маслото, върху болното място. Лечението трябва да продължи до пълното отстраняване на симптомите – болките и напрежението, кръвта в изпражненията, възлите.

За нормализиране на храносмилането и изпражненията е добре да използвате и други растителни масла в диетата си. За профилактика на запек и хемороиди са ефективни лененото, царевичното, маслиненото и гроздовото масла, с които може да подправяте салатите си или да ги пиете директно на празен стомах.

Компрес от картоф за лечение на хемороиди

За да премахнете паренето при външни хемороиди, може да използвате рендосан суров картоф. Това народно средство не само премахва неприятните усещания още след първия компрес, но и подпомага лечението на хемороидите. В чиста кърпа се обвива рендосан картоф и се държи на мястото като компрес 10 минути. Преди да направите тази процедура, трябва да се измиете добре, за да избегнете инфекции и възпаления.

При вътрешни хемороиди суровият картоф също може да е полезен, но се използва по-различно – изрязва се и се поставя вътре така, че да може да се извади след това.