Как да избегнем появата на усложнения след грип?

1
171
Добави коментар
borola
borola

При слаба имунна система е много вероятно да получим усложнения след прекаран грип. Какви могат да бъдат те и можем ли да се предпазим?

Какво представлява грипът?

Кой не е боледувал от грип? Това е едно от най-често срещаните инфекциозни заболявания, които поразяват човешкия организъм. Грипът е остро вирусно заболяване, което в по-лека или по-тежка степен е покосявало всеки човек. Заболяването се дължи най-често на заразяване с вируси от тип А, В и С. Вирусите се разпространяват по въздушно-капков път – при кашлица, кихане, говор. Те попадат в носа, гърлото или белите дробове, където започва тяхното размножаване.

Какви са усложненията след грип?

При повечето хора грипът протича с наличие на болки в мускулите, болки в гърлото, втрисане, главоболие, висока температура, запушен нос, респираторни проблеми. В определени случаи – при бременни, хора над 65-годишна възраст, малки деца и пациенти със съпътстващи заболявания, вследствие на грипа, възникват усложнения. Ето защо в периода на боледуване е нужно да се помисли за укрепване на имунната система.

Грипът може да предизвика усложнения от сърдечен произход като миокардитът (възпаление на сърдечния мускул). Той може да се развие по време на грипа или след отшумяването му.

Друго усложнение на грипа може да бъде и острият отит. Той се проявява с болка в ухото, най-често едностранно и намаление на слуха.

Ако имунната система е слаба, опасността от усложнения и рецидиви е много голяма. Най-честите от тях са белодробните – бронхит, пневмония, бронхиолит и др.

Какви са признаците на белодробни усложнения след грип?

Ако симптомите на грипа не отзвучат до 3-4 дни, а се появят нови, то най-вероятно става дума за бактериална инфекция. Важно уточнение е, че прием на антибиотици не бива да се започва още в началото на грипа, а само при наличие на бактериална инфекция. Причината е, че тези медикаменти нямат способността да унищожават вирусите. Тяхното профилактично приложение е без обосновка. Основен признак за бактериално усложнение е замяна на общите симптоми със симптоми от белодробен характер.

Кои са най-честите причинители на бактериална инфекция?

Развитието на бактериална инфекция може да бъде първично, но в много случаи се развива вторично вследствие на неовладяна остра вирусна инфекция. Острите възпаления на горните дихателни пътища засягат синусите, носа, фаринкса и ларинкса. Това са синузити, ринити, фарингити, ларингити и тонзилити. При тях вирусите нахлуват директно през лигавицата на горните дихателни пътища.

Вследствие нахлуването на вируси, най-често се развиват бактериални инфекции. По последни данни в повечето случаи те се дължат на пневмококи. Пневмококовите инфекции на дихателните пътища се наблюдават в 36% от случаите на бактериални инфекции. Обикновено зачестяват през късна есен и ранна пролет. В най-голяма степен от тях са засегнати хората на възраст над 55 години, пушачите, хората с придружаващи заболявания. Децата под 5-годишна възраст, особено 2-годишните, също са със силно повишен риск от развитие на пневмония.

При липса на мерки, взети в самото начало на вирусната инфекция, бързо се развива пневмония, бронхит, бронхиолит и др. Още при първи симптоми на дихателна инфекция е важно да се приемат природни средства със защитен ефект срещу вирусните инфекции и последващите ги усложнения.

Мощен имуностимулатор на дихателната система срещу усложнения след грип

Специалистите от програма Имунитет препоръчват за защита на организма от усложнения след грип приемът на качествени природни средства. Сред тях е доказаният имуностимулатор Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho.

Имунобор Бронхо е отлично средство, подходящо по време на боледуване и за имунопрофилактика, особено при хора с хронични заболявания на дихателната система. Приемът на Имунобор Бронхо съкращава времето на боледуване, предотвратява усложненията и рецидивите. Ефектът на Имунобор Бронхо се определя от комбинирането на имуностимулиращото и противогрипно действие на екстрактите от Котешки нокът и Ехинацея. Те са и най-мощните съставки при респираторни инфекции.

Имунобор Бронхо възстановява и укрепва имунитета. Освен това, продуктът повишава противовирусната способност на организма чрез активиране на специфичните Т-клетки, които елиминират увредената клетка и вируса. Приложен по време на вирусна инфекция, Имунобор Бронхо спомага за по-бързото възстановяване на организма. Продуктът подобрява функцията на дихателната система, намалява колонизацията на назофарингеалната флора, премахва възпалението и предотвратява бактериалните усложнения.

Имунобор Бронхо се приема 3 пъти по 1 капсула дневно след хранене в продължение на 10 дни. След този период се дозира по 2 капсули дневно. Общата продължителност на приема е 12 седмици.

Преглеждания:
2