Истинското изпитание пред Крю Драгън предстои: завръщането на Земята

1
199
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изпитание на парашутната система на „Крю Драгън“ през 2016 г. Photo credit : NASA/SpaceX

7 март 2019 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Чудесно е, че след дълго чакане, през 2019-та година, най-сетне ставаме свидетели на дебютните полети на новите кораби за превоз на астронавти до Международната космическа станция. Пръв от тях е „Крю Драгън“, който излетя в автоматичен режим на 2-ри март. Астронавтката на НАСА Ан МакКлейн, която понастоящем живее на борда на станцията, описа мисията на „Крю Драгън“ с думите „зората на нова ера в човешката космонавтика“. 

Но колкото и да сме развълнувани за настъпването на тази ера, факт е, че все още се намираме в зората. Дебютните мисии на „Крю Драгън“, а по-късно през пролетта и на кораба на Боинг „Старлайнър“, са все още изпитателни, а не оперативни. Голямото изпитание пред „Крю Драгън“ е утре, на 8-ми март, а именно завръщането, което очакваме да е факт в 15:45 ч. българско време. 

Ръководствата на НАСА и СпейсЕкс са основателно притеснени за утрешния ден. Изстрелването в орбита е достатъчно рутинна процедура – ракетата „Фолкън 9“ може да се счита за надеждна след десетки успешни полети. От няколко дни насам и скачването е отработено. Но завръщането на Земята е нещо ново. 

Вероятно някои биха опонирали, че СпейсЕкс имат натрупан опит с товарните кораби „Драгън“. Но „Крю Драгън“ е различен кораб – той не е просто преобразуван товарен кораб за пилотирани цели. Разликите между двата кораба са съществени, а една от най-сериозните е в двигателната система. Товарните космически кораби използват мънички двигателчета „Драко“ за маневри в космоса. Но „Крю Драгън“ е оборудван с мощни двигатели „СуперДрако“, които са част от структурата на кораба. Те биха могли да изведат кораба на безопасно разстояние в случай на катастрофална авария на ракетата-носител и дори да се използват за достигане на орбита, ако втората степен на „Фолкън 9“ прояви отклонения при работата си. Системата е по-различна от класическите кули „трактор“, внедрявани в миналото на корабите „Аполо“, а днес на руските кораби „Союз“. „Крю Драгън“ използва различна система тип „пушър“ – т.е. ако „тракторът“ издърпва кораба от авариращата ракета-носител, „пушър“-системата го избутва отдолу. 

Недостатъкът на този тип работа е, че задният корпус на „Крю Драгън“ е асиметричен. Никога досега такъв асиметричен кораб не е навлизал в земната атмосфера и това би могло да доведе до нестабилност и преобръщане. Компанията на Илон Мъск и НАСА са провели хиляди компютърни симулации, които дават известна увереност, че няма да се стигне до подобен сценарий. Засега моделите показват, че е малко вероятно да се стигне до нестабилност, но все пак едно е компютърна симулация, друго е реален полет. 

„Бих казал, че свръхзвуковото навлизане е моето най-голямо притеснение“, споделя Мъск.

Следва разгръщането на парашутите и приводняване в Атлантическия океан. Пилотиран космически кораб на САЩ не се е завръщал по този начин от 24-ти юли 1975-та година, когато се приводни корабът „Аполо“ от проекта „Аполо-Союз“, при който руски космонавти и американски астронавти се срещнаха на орбита. Следващите кораби от ново поколение като космическата совалка, „СпейсШипУан“ и настоящият „СпейсШипТу“, са с форма на самолет и кацат на писта. 

Всички стискаме палци първо спирачните, а после и четирите основни парашута на „Крю Драгън“, да се разгънат успешно. Отклонения от нормалната работа биха означавали само едно: редизайн на парашутната система. След този редизайн ще последват нови тестове, а това ще отложи следващия втория на „Крю Драгън“, който вече ще е с астронавти на борда. Засега този полет е насрочен за юли, но при евентуални проблеми може да бъде отложен за есента, даже за 2020 година. 

Да се надяваме, че няма да се стигне до такъв сценарий. Администраторът на НАСА Джим Брайденстайн изразява надежда, че до края на 2019-та поне един от двата кораба, „Крю Драгън“ или „Старлайнър“, ще е превозил хора до МКС. Но и да не се случи, безопасността на екипажа е по-важна. Така че корабите ще летят тогава, когато са напълно готови. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/