Горещи новини от Бену: астероидът е активен!

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

Това съставно изображение, което показва как астероидът Бену изхвърля струйки материал в междупланетното пространство, комбинира два кадъра, заснети на 19-ти януари. Приложена е и допълнителна графична обработка, която включва изрязване и промяна на яркостта. Credits: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

19 март 2019 г. 20:27 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА, която понастоящем изучава астероида Бену и която ще достави на Земята проби от него през 2023 година, направи забележителни открития. Оказа се, че малкият астероид, който притежава диаметър едва от 492 метра, е активен и изхвърля струйки материал в междупланетното пространство. Учените нямат никаква представа защо това се случва. 

„Откритието на тези струйки е една от най-големите изненади в цялата ми научна кариера“, съобщава Данте Лаурета, главен ръководител на мисията „Озирис-Рекс“ от университета на Аризона, САЩ.

Това изображение е заснето на 7-ми март и показва огромно количество скали, пръснати на повърхността на Бену. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

Другата голяма изненада е, че Бену е много по-скалист, отколкото се очакваше. Това напълно шокира учените, тъй като наземните наблюдения загатваха за астероид с гладка повърхност. При това частта от мисията, която ще включва взимане на проби, е планирана като се има предвид гладка повърхност. Сега изследователите ще трябва да променят намеренията си. 

Екипът е направил още едно важно откритие – Бену променя скоростта на околоосното си въртене съгласно ефекта YORP (съкращение от имената на първооткривателите Yarkovsky-O’Keefe-Radzievskii-Paddack). Ротационният период намалява с около една секунда на всеки сто години, което е резултат от неравното нагряване на повърхността на астероида. 

И накрая: два от инструментите на „Озирис-Рекс“, MapCam и OTES, са намерили на повърхността на Бену минерала магнетит, което е в съзвучие с теорията, че астероидът се е образувал от голямо тяло, при което скалният материал е взаимодействал с течна вода. 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/