СпейсЕкс ще изстреля свръхтежката ракета Фолкън Хеви на дебютната ѝ комерсиална мисия през април

1
190
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от успешното изстрелване на „Фолкън Хеви“ на 6-ти февруари 2018 г. Photo credit : SpaceX

25 март 2019 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Месец март бе изключително успешен за СпейсЕкс, след като компанията благополучно проведе първия полет на новия пътнически кораб „Крю Драгън“, който от лятото ще започне да превозва астронавти до МКС. Сега насочваме вниманието си към следващото изстрелване на единствената свръхтежка ракета (т.е. с товароподемност от над 50 тона до орбита), която понастоящем е в експлоатация: „Фолкън Хеви“. За разлика от мисията ѝ през февруари миналата година, когато ракетата изведе в околослънчевото пространство автомобила Тесла Роудстър с манекена Старман, този път полетът е много по-сериозен. „Фолкън Хеви“ ще трябва да изведе в геостационарна орбита спътника „Arabsat 6A“, който ще осигурява комуникационни услуги на територията на Европа, Африка и Близкия изток. Това е първата комерсиална мисия за свръхтежката ракета, която СпейсЕкс ще проведе по заявката на клиент. 

Изстрелването може да стане факт още на 7-ми април в 00:36 ч. българско време. Ако то бъде успешно, компанията на Илон Мъск ще затвърди репутацията си на надежден превозвач. Няма никакъв спор, че както полетът през февруари миналата година, така и този ще бъде наблюдаван със затаен дъх от космическите ентусиасти.

Със сигурност мисията ще бъде наблюдавана и от зоркото око на ръководството на НАСА и администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Свръхтежките ракети са предпочитаният начин за изпращането на хора отвъд околоземна орбита, до Луната и Марс. За тази цел НАСА строи по поръчка на Конгреса своя собствена свръхтежка ракета – „Space Launch System“, или още наричана накратко „SLS“. Създаден за нея е и нов пилотиран кораб „Орион“. Поради факта, че Конгресът е поставил изисквания как точно да се построи „SLS“ – а именно, да се използват конкретни технологии от пенсионираната програма „Космическа совалка“, за да се пазят определени работни места, ракетата е наричана иронично „Senate Launch System“. Строежът й е съпътстван от безкрайни отлагания. Практически всяка година дебютният полет се отлага с по още една година. 

Преди няколко дни администраторът на НАСА Джим Брайденстайн оповести, че тези отлагания са неприемливи и че така вече не може да се продължава. Поради това американската космическа агенция обмисля да изстреля архитектурата на „Орион“  за мисията му до окололунна орбита посредством комерсиални ракети. Такава ракета може да бъде „Фолкън Хеви“. Вероятно натиск за бърза реализация на „Орион“ до Луната има и от страна на Тръмп, който ще иска до края на първия му мандат да покаже видим напредък в областта на космическата програма. 

Предстоящият полет на „Фолкън Хеви“ ще е комплексен и поради още една причина – Мъск се надява завръщането на двата странични ускорителя след полета да е успешно. Това ще позволи те да бъдат рециклирани набързо, след което ще се използват за по-следващото изстрелване на „Фолкън Хеви“, а то може да бъде проведено още през юни. Тогава в орбита ще бъде изведена мисията „STP-2“ – първата мисия за американските военновъздушни сили на „Фолкън Хеви“. В рамките на нея общо 25 малки космически апарата ще бъдат пуснати в орбита, а един от тях е „Лайтсейл 2“ – слънчевата платноходка на Планетното общество. Тя ще демонстрира възможностите на единствената реалистична към този момент технология за достигане на далечните звезди. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/